Autor: Alin Brendea
-
Sentimentul de piata sau ce lipseste bursei romanesti
Alin Brendea / 11.02.2011 14:57:53
Dupa primele 6 saptamani din anul curent bursa romaneasca a urcat cu peste 7% (calcul efectuat prin intermediul BET-XT). Este mult sau putin? Avem un raspuns relativ. Este mult daca am compara cu dobanzile bonificate la depozite, a caror dobanda anuala este asemanatoare cresterii bursei realizata in mai putin de o luna si jumatate. Este putin daca ne raportam la sperantele multor investitori legate de listarea Fondului Proprietatea in contextul unui an 2010 dezamagitor care a produs o lunga perioada de stagnare a bursei romanesti si a determinat un ecart major fata de evolutiile pietelor internationale.
-
Ce ar putea insemna 2011 pentru piata bursiera?
Alin Brendea / 17.12.2010 10:48:51
A doua parte a anului curent a adus o perioada cum nu am mai vazut de multi ani pe piata bursiera. Tranzactii reduse, lipsa de volatilitate, lipsa de reactie la stiri economice importante, lipsa de corelatie cu pietele bursiere majore. O stare de lancezeala care ingrijoreaza investitori generand serioase semne de intrebare privitoare la posibilitatea de a fructifica superior capitalurile detinute prin investitie bursiera.
-
Cea mai buna perioada pentru investitii bursiere?
Alin Brendea / 19.11.2010 09:53:51
Pe piata bursiera romaneasca seceta s-a instaurat de cateva luni. Atat la nivelul lichiditatii, al volatilitatii cat mai ales la nivelul increderii. O lipsa de reactie omniprezenta caracterizeaza investitorii romani, in conditiile in care nici evolutiile pozitive ale pietelor internationale, nici randamentele monetare real negative nu au determinat vreo reactie din partea acestora.
-
Intre iluzii si speranta. Mai putem numi Bursa o oportunitate?
Alin Brendea / 08.10.2010 10:32:20
Piata bursiera romaneasca sufera de anemie. Nu are forta de a valorifica atuuri ale unui trend de crestere oferite de evolutiile pozitive de pe pietele straine, iar pe de alta parte nu prezinta nici un apetit pentru scadere atunci cand avem corectii pe pietele pe care pana nu de mult le priveam ca piete dominante fata de care ne corelam cu cea mai mare viteza. Care sunt cauzele acestei boli? Ce stimulente lipsesc pentru a redeveni o piata solida, dinamica si atractiva pentru investitori?
-
Cand va fi iarasi bine in Romania? ( a se citi Cand vom prospera in Romania?)
Alin Brendea / 27.08.2010 16:09:13
Moralul colectiv tinde spre minim in societatea romaneasca. Lipsa de resurse (nu doar financiare) si mai ales lipsa unei perspective optimiste erodeaza increderea populatiei in viitorul apropiat. Exista din ce in ce mai multa dezamagire si frustrare. Traim vremuri in care sentimentele sunt amestecate iar solutiile se lasa asteptate. De departe principala frustare este produsa in plan economic...
Pagina