01.07.2010
-
'Rompetrol Rafinare' își majorează capitalul cu 450 de milioane de lei
BURSA.RO - TITLURILE ZILEI RRC
___
Banii vor fi folosiți pentru achitarea unei părți din datoria către statul român
Acționarii companiei 'Rompetrol Rafinare' au aprobat, ieri, majorarea capitalului social cu 450 de milioane de lei, prin aport în numerar, pentru plata unei părți din datoria către stat, se arată într-un comunicat remis Bursei de Valori București.
Operațiunea va fi efectuată prin emisiunea a maxim 4,5 miliarde acțiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei pe unitate, egală cu prețul de subscriere.
Grupul 'Rompetrol', care este deținut integral de 'KazMunaiGaz' din Kazahstan, trebuie să ramburseze 2,4 miliarde lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligațiuni de stat din anul 2003. Atunci, Guvernul a emis o ordonanță privind transformarea în obligațiuni cu o maturitate de șapte ani a restanțelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi și penalități.
Conducerea grupului 'Rompetrol' a anunțat încă din aprilie că nu va putea achita integral datoria către statul român, solicitând restructurarea datoriei pe o perioadă de trei - patru ani. Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu, a anunțat că statul va prelua peste 40% din acțiunile 'Rompetrol', în cazul în care 'KazMunaiGaz' va plăti numai 100 milioane de dolari din totalul datoriei, iar compania din Kazahstan va rămâne acționar majoritar. El a explicat că datoriile neplătite vor fi convertite la un preț stabilit de lege printr-o formulă, foarte apropiat de valoarea nominală a acțiunilor de la momentul emisiunii titlurilor. În aceste condiții, se poate înțelege că proprietarul 'Rompetrol' achită din datoria către stat doar atât cât să-i permită să rămână acționar majoritar.
Compania 'Rompetrol Rafinare' face parte din grupul 'Rompetrol', controlat de compania petrolieră de stat 'KazMunaiGaz' din Kazahstan. -
Un trader de energie a făcut un milion de euro profit din tranzacții cu certificate CO2
BURSA.RO - TITLURILE ZILEI
___
Traderul de energie 'KDF Energy', controlat de omul de afaceri George Brăiloiu, a făcut anul trecut un milion de euro profit numai din tranzacționarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, la o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro, potrivit declarațiilor acționarului unic al companiei.
Acesta evaluează piața certificatelor de gaze din țara noastră la aproximativ 200 de milioane de euro anul acesta, în condițiile în care tranzacțiile cu certificate CO2 s-au redus semnificativ de la începutul anului, potrivit lui George Brăiloiu.
În martie, KDF Energy a obținut, în instanță, suspendarea Avizului CNVM prin care certificatele CO2 erau calificate drept 'valori mobiliare'. Conducerea societății încearcă acum să obțină și anularea avizului respectiv, intentând, recent, o nouă acțiune în instanță. Primul termen este programat pentru noiembrie anul acesta, potrivit avocatului 'KDF Energy'.
'Noi tranzacționăm certificate CO2 pe piața OTC, unde avem comision zero. Cumpărăm certificatele aici, și le vindem în afară. Câștigăm din diferența de preț (spred), dar asta nu înseamnă că nu înregistrăm și pierderi', a spus, ieri, George Brăiloiu, care deține 100% din companie. Potrivit aces-tuia, 'KDF Energy' a făcut, anul trecut, 30% din piața autohtonă a certificatelor de gaze cu emisii de seră. KDF Energy are afaceri în Grecia, Bulgaria și România, tranzacționând energie electrică și gaze naturale. Din februarie, anul acesta, compania a intrat pe piața producției de gaze naturale în țara noastră, în parteneriat cu altă societate. George Brăiloiu nu a dorit să ofere mai multe informații despre partenerul său în această afacere.
Printre marii jucători din domeniul tranzacțiilor cu certificate pe piața autohtonă se numără companii mari din afară precum 'Vitol' sau 'Vertis'.
* Miza tranzacțiilor cu certificate CO2: o piață de circa 400 de milioane de euro
O nouă rundă de discuții aprinse între comisarii CNVM și reprezentanți ai Ministerului de Finanțe asupra calificării certificatelor CO2 ca valori mobiliare sau 'mărfuri' a avut loc, ieri, cu ocazia unui seminar organizat de CNVM despre tranzacțiile cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră.
Miza calificării certificatelor CO2 vine din taxele și comisioanele pe care una dintre cele două instituții le-ar putea încasa, în condițiile în care piața certificatelor de CO2 a fost, anul trecut, de circa 400 de milioane de euro, potrivit traderilor.
Ministerul de Finanțe a inclus certificatele CO2 în categoria 'mărfurilor', fiind, prin urmare, purtătoare de TVA, în timp ce Comisia Națională a Valorilor Mobiliare le-a calificat drept 'valori mobiliare', adică tranzacționarea lor poate să aibă loc doar pe piețele reglementate (Burse de Valori), intermediate de SSIF-uri și instituții financiare înregistrate la Comisie. Participanții la tranzacții ar fi obligați, în această situație, să achite comisioa-ne către brokeri, CNVM și alte instituții din piață, la fel ca în cazul unei tranzacții obișnuite cu acțiuni. Reprezentanții CNVM susțin că tranzacționarea CO2 doar pe 'piețele reglementate' ar aduce mai multă transparență și siguranță pentru participanții la tranzacții, față de piața OTC, pe care sunt transferate, în prezent, aceste instrumente.
'Tranzacționarea certificatelor prin intermediul SSIF-urilor și al instituțiilor de credit, intermediari înscriși la CNVM, oferă investitorilor posibilitatea încheierii unor tranzacții la prețuri avantajoa-se și transparente, pe platforma de tranzacționare întâlnindu-se cererea cu oferta de instrumente financiare', a spus, ieri, Radu Toia, director în cadrul CNVM.
Bogdan Chetreanu, comisar CNVM, a subliniat, ieri, că, în prezent, certificatele CO2 sunt calificate în mod diferit în diverse state ale Uniunii Europene.
În prezent, contracte futures având ca activ suport certificate CO2 sunt tranzacționate la Bursa de la Sibiu. -
Validarea noului comisar CNVM, amanata pentru toamna?
WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL
___
Dupa ce comisiile de Buget, Finante, Economie si Privatizare l-au validat pe vicepresedintele Consiliului Concurentei, Alexe Gavrila, pentru postul de Comisar in Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, sedinta de plen Parlamentului a amanat...
30.06.2010
-
Guvernul vrea să ia banii despăgubiților de la Fondul Proprietatea și să-i ducă la buget
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Guvernul vrea să suspende pentru o perioadă de doi ani despăgubirile în numerar către foștii proprietari deposedați în mod abuziv în timpul regimului comunist, care vor primi despăgubiri exclusiv sub forma acțiunilor la Fondul Proprietatea, potrivit unui proiect de ordonanță. -
Războiul dintre Cuzman și Ciorcilă ține pe loc majorarea de 391 mil. lei de la Banca Transilvania
ZF RO - FONDURI MUTUALE LION TLV
___
SIF Banat-Crișana (SIF1), condusă de Ioan Cuzman, a atacat în justiție majorarea de capital de 391 milioane de lei (90 de milioane de euro) aprobată de acționarii Băncii Transilvania (simbol bursier TLV) în aprilie 2009, după mai mult de un an în care conducerile celor două companii s-au șicanat reciproc prin procese. -
Frații Cristescu duc Faur pe piețele din Africa
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Frații Marius și Emil Cristescu din Timișoara, doi dintre antreprenorii români care încearcă să revitalizeze industria locală, s-au dus cu Faur București pe piețele din Africa, pentru a căuta comenzi și zone mai ferite de criză. -
Tamborski, UniCredit: Pentru antreprenorii polonezi listarea este o realizare de top
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Dezvoltarea pieței de capital din Polonia a fost susținută puternic de stat, care și-a listat pe Bursă cele mai mari companii din portofoliu, însă cheia succesului o reprezintă fondurile de pensii, consideră Pawel Tamborski, șef al operațiunilor pe piețele de capital din Europa de Est al grupului UniCredit. -
CNVM și Finanțele au păreri diferite în ceea ce privește calitatea certificatelor de emisii
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) spune că sunt toate șansele ca certificatele de emisii de gaze (CO2) să fie calificate drept valori mobiliare și vor fi tranzacționate pe piețele reglementate, gen BVB sau Sibex, pierzând astfel calitatea din prezent, de mărfuri. -
Prefab București, primul producător de BCA la categoria I a Bursei
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București (BVB) a aprobat admiterea la tranzacționare pe piața reglementată la categoria I a acțiunilor producătorului de BCA Prefab București (PREH), companie controlată de omul de afaceri Marian Petre Miluț. -
Kazahii aduc doar 100 de milioane de euro pentru plata obligațiunilor către stat
ZF RO - FONDURI MUTUALE RRC
___
Grupul kazah KazMunaiGaz, care controlează în prezent aproape 99% din acțiunile Rompetrol Rafinare (RRC) - compania care deține rafinăria Petromidia -, a aprobat majorarea capitalului social al RRC cu 450 mil. lei (103 mil. euro) prin aport în numerar.
Pagina