Stiri

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar are la origine o stire. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

21.12.2004

  • Brokerii estimeaza o crestere a SIF-urilor si a Petrom

    Curierul National   LION  SIF2  SIF3  SIF4  SIF5  SNP

    ___
    Desi mai sunt cateva zile pana la vacanta bursiera, piata de capital nu vrea sa-si opreasca motoarele, ba chiar isi accelereaza cresterea, asa cum arata SSIF Prime Transaction.

    Toti cei trei indici au inregistrat maxime istorice, cu aprecieri de peste un procent fata de sedinta de tranzactionare de vineri (BET-FI a urcat cel mai mult, cu 2,34 la suta in jurul ori 13.00).

    Atat BET, cat si BET-Compozit au incheiat saptamana pe maxime istorice, randamentele fata de finalul anului 2003 fiind de 98,17 la suta, si, respectiv, 102,48 la suta, indica si raportul zilnic de tranzactionare publicat pe site-ul SSIF Intercapital Invest.

    Valoarea tranzactiilor inregistrate, ieri, la Bursa de Valori Bucuresti s-a cifrat la 107,565 miliarde lei, tranzactiile ridicate cu Petrom dominand piata. In plus, 11 emitenti au inregistrat valori ale schimburilor de peste un miliard lei. Cu toate acestea, totalul tranzactiilor cu actiuni de la BVB a fost cu mult sub valorile inregistrate in ultimele zile ale saptamanii trecute, care au stat sub semnul evolutiilor de pe scena politica.

    Cei mai castigati au fost, ieri, detinatorii de titluri Agras - Grupul Wiener Stadtische, acestea urcand cu 12.82 la suta pana la nivelul de 4.400 lei/actiune.

    Ultima sedinta a saptamanii a adus atat tranzactii foarte ridicate de peste 22 milioane de dolari cat si noi maxime istorice pentru indicii bursei.

    In piata regular la mare cautare au fost titlurile Petrom, societatea crescand cu 2,78 la suta spre noi maxime istorice, de 3.350 lei, pe un volum foarte ridicat, perspectivele de eficientizare a activitatii dand sperante investitorilor pentru viitor.

    Cresteri importante si pe SIF-uri si BRD Groupe Soci?t? G?n?rale, banca atingand un nou maxim istoric la 37.000 lei/actiune, iar dintre SIF-uri, SIF 3 Transilvania si-a depasit maximul atingand chiar si 10.200 lei pe actiune (+4,08 la suta).

    Pentru perioada imediat urmatoare, SSIF Intercapital Invest apreciaza o continuare a cresterilor pe SIF-uri si Petrom. Din punct de vedere al valorii tranzactionate, titlurile SNP sunt lidere, cu un rulaj de 23,8 miliarde lei, urmate de TLV, cu 16,4 miliarde lei si Impact cu 11,6 miliarde lei.

    Sursa: Curierul National, 21 decembrie 2004.

    mai mult

  • Impozit de 16% pentru toata lumea

    Cotidianul   

    ___
    Cota unica de impozitare ce va fi introdusa de anul viitor inseamna o veste buna in primul rind pentru firme. Acestea vor plati impozitul pe venit si pe profit la jumatate fata de cit este in prezent. In cazul impozitului pe venit scaderea va fi de la aproximativ 30 la 16%, iar la cel pe profit de la 25 la 16%. Avantajati vor fi si salariatii care au venituri medii si mari. In aceste cazuri, impozitul unic de 16% este mai mic decit cota aplicata in prezent. Aceasta inseamna ca de anul viitor, la acelasi salariu brut, venitul net va fi mai mare. Pentru cei cu salarii mici situatia nu se va schimba. Reprezentantii Aliantei au mai anuntat ca vor cerceta modul in care se vor acorda bani de la bugetul din 2005 pentru o serie de contracte controversate.

    Nici veniturile, nici cheltuielile statului nu mai pot ramine aceleasi. Motive sint nenumarate. Este vorba in primul rind de schimbarea de filosofie fiscala impusa de rezultatul electoral. Alianta va trebui sa puna in practica promisiunile din campanie, in special pe cea privind introducerea cotei unice, dar si reducerea impozitarii profitului, de la 25 la 16%. Ramine de vazut ce va face noul ministru de Finante cu programele cu tenta electorala, dar si sociala promovate de PSD, care acopera nu mai putin de 30% din cheltuielile bugetului, respectiv 13% din PIB. Aceasta pentru ca este evident ca bugetul de stat nu va putea pastra deficitul prevazut acum, de doar 1,5% din PIB. Golul de venituri presupus de relaxarea fiscala va impune o reasezare a cheltuielilor si este de presupus ca singurele sume ce vor ramine neschimbate sint cofinantarile aferente banilor care intra in Rom?nia pentru diverse programe de la Uniunea Europeana. Este, pe de alta parte, interesant ce va decide noul guvern in privinta cheltuielilor angajate de Cabinetul Nastase pentru plata unor proiecte controversate precum EADS sau Bechtel. Cerintele FMI nu au nici ele cum sa fie neglijate.

    Cota de 16%, batuta in cuie

    Finantistii din Alianta, Ionut Popescu si Varujan Vosganian, vizati pentru ocuparea functiei de ministru de Finante, afirma ca bugetul nu va fi modificat, ci doar rectificat. Iar principala rectificare, care se vrea operata de la 1 ianuarie, potrivit lui Popescu, este introducerea cotei unice de 16% la impozitul pe venit. Ionut Popescu considera ca introducerea cotei unice va duce la o scadere timp de 6 luni a veniturilor bugetare, urmata apoi de o usoara crestere ca urmare a imprumuturilor ce vor fi contractate de pe piata interna. Reprezentatii Aliantei au calculat ca s-ar economisi intre 800 si 1.000 de miliarde de lei cu formularele si personalul implicat in administrarea impozitarii in momentul actual. Mai mult, reducerea impozitelor, afirma oficialii PNL-PD, duce la micsorarea incasarilor bugetare cu circa un miliard de euro.

    Bogati vs. saraci

    In viziunea ministrului Mihai Tanasescu, de cota unica de impozitare a venitului se vor bucura doar 300.000 de salariati din cei 4,6 milioane cit exista in prezent in Rom?nia. „Cota unica de impozitare ajuta bogatii si loveste in saraci. Totodata, veniturile la bugetul statului se diminueaza cu circa 23.000 miliarde de lei“, a spus Tanasescu. PSD a mers pe varianta reducerii cu doua trepte a nivelurilor de impozitare, de la 5 la 3. Mediul de afaceri si-a manifestat deseori nemultumirea fata de aceasta masura, afirmind ca scaderea cu pricina nu ajuta nici pe angajat, nici pe angajator. Intr-un studiu realizat de Coalitia Asociatiilor Femeilor de Afaceri se arata ca aplicarea celor trei trepte de impozitare (14%, 26% si 38%) aduce salariatilor un cistig de numai 1%.

    Probleme cu deficitul

    Prin masurile pe care le vizeaza, Alianta are o dificultate in a explica cresterea deficitului bugetar, adica diferenta dintre veniturile si cheltuielile la bugetul statului. In proiectia bugetara pe 2005 a PSD se prevede ca deficitul va fi de 1,5-1,6% din PIB. In schimb, relaxarea fiscala abrupta propusa de Alianta va duce, conform lui Ionut Popescu, la un deficit de 2,2-2,4% din PIB. Varujan Vosganian ne-a declarat, insa, ca acesta va fi sub 2% si ca va fi convenit cu FMI.

    Scepticism de analist

    Dupa publicarea platformei Aliantei, analistul Ilie Serbanescu si-a manifestat rezerva vizavi de efectele reducerii fiscalitatii asa cum au prezentat-o autorii. Dupa prezentarea platformei, economistul Ilie Serbanescu a spus ca exista riscul ca relaxarea sa nu produca intocmai efectele asteptate. „Programul da senzatia ca este o treaba serioasa. Ma intreb daca reducerea cu citeva procente a poverii fiscale pure a bugetului de stat va genera imediat iesirea economiei subterane la suprafata, in conditiile in care trebuie sa se plateasca in continuare 50% in contul contributiilor sociale“, a afirmat Serbanescu.

    Protectia sociala, in stand-by

    Protectia sociala pare sa ramina, cel putin pentru doua-trei luni, pe coordonatele trasate de PSD. Ionut Popescu ne-a declarat ca unele dintre programele sociale nu sint rele, dind ca exemplu „Laptele si Cornul“. Problema este in alta parte, crede acesta, si anume la modul cum s-au facut licitatiile. Benficiara acestui program a fost, in optica oficialului Aliantei, clientela PSD. Varujan Vosganian a spus ca formatiunea politica pe care o reprezinta nu va merge pe reducerea ajutoarelor sociale, ci doreste ca aceste ajutoare sa contribuie la integrarea sociala a celor care beneficiaza de ele.

    EADS si Bechtel, la bani marunti

    Reprezentantii Aliantei spun ca odata format guvernul vor analiza legalitatea acordarii contractelor EADS, Bechtel, Vinci etc. „Nici macar nu stim cum arata acele contracte“, a spus Popescu. Vosganian a mers mai departe, afirmind ca unele dintre aceste contracte nu au respectat reglementarile cu privire la achizitiile publice. Legat de FNI, Ionut Popescu ne-a declarat ca Alianta se va supune hotaririlor judecatoresti. Ultima sentinta in acest sens este aceea ca despagubirile vor fi facute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si de SOV Invest. Ministrul Tanasescu a declarat recent ca bugetul pentru 2005 nu prevede astfel de despagubiri.

    Sursa: Cotidianul, 21 decembrie 2004.

    mai mult

20.12.2004

  • BNR a coborit la 17% dobinda-cheie

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Banca Nationala a Romaniei a anuntat ieri ca dobinda de interventie, platita bancilor care-si plaseaza banii la banca centrala, a fost redusa cu 0,75%, pina la un nivel de 17%, ca urmare a temperarii inflatiei.

    Decizia a fost luata de Consiliul de Administratie al BNR in sedinta de joi. Miscarea bancii centrale nu a luat prin surprindere comunitatea bancherilor, care se asteptau insa la o reducere mai moderata a nivelului dobinzii la care banca centrala atrage depozitele bancilor, si nu va avea ca efect reducerea dobinzilor bancare pina la sfirsitul anului.

    “Coborirea ratei dobinzii de interventie nu ne-a luat prin surprindere. Este, in mod evident, un semnal al bancii centrale, care nu va avea insa un efect imediat de reducere a dobinzilor deoarece este greu de presupus ca bancile vor opera schimbari in ultimele doua saptamini ale acestui an. Cel mai probabil, vor reduce dobinzile la depozite incepind cu luna ianuarie”, a spus Claudiu Cercel, director operatiuni de piata in Banca Romana pentru Dezvoltare-Groupe Societe Generale. El precizeaza ca momentul ales de BNR pentru a cobori dobinda sa cheie a fost justificat si de faptul ca, in primele luni ale anului viitor, sint asteptate cresteri de tarife la electricitate si gaze, potrivit intelegerilor asumate cu organismele internationale. Ca atare, afirma Claudiu Cercel, nu prea mai raminea loc pentru coborirea dobinzii de interventie in primele luni ale anului viitor. “Cred ca BNR a dorit sa termine anul cu o dobinda de interventie la o cifra rotunda, asa cum este si procentul fixat joi, de 17a”, a adaugat seful operatiunilor de piata din BRD-SocGen. El se asteapta la o reducere mai mica a dobinzilor-cheie ale BNR in primele luni ale anului. “Este posibil chiar ca, in ianuarie, banca centrala sa nu opereze modificari de dobinzi”, a mai spus Claudiu Cercel.

    “Ma asteptam la aceasta miscare, dar credeam ca banca centrala va cobori dobinda de interventie cu 0,50%. Banca centrala isi continua, de fapt, procesul de reducere a dobinzii de interventie, pregatindu-se pentru momentul aprilie 2005, cind se va liberaliza contul de capital. Probabil va continua sa reduca treptat, cu prudenta, nivelul dobinzilor sale, chiar daca se asteapta la o crestere a preturilor. Si eu ma astept la o inflamare a inflatiei in primele luni. Dar cred ca, in aprilie, banca centrala va afisa o dobinda de interventie de 15,5%-15%”, a declarat Radu Craciun, analist-sef al ABN Amro Romania.

    Bancile nu vor ieftini imediat creditele

    Radu Craciun nu crede ca bancile se vor grabi sa reduca dobinzile, cu toate semnalele date de BNR. “Dobinzile vor continua sa scada, insa nu neaparat in acelasi ritm cu cel pe care ar dori BNR sa-l impuna. Bancile isi modifica dobinzile mai degraba in functie de cererea si oferta de bani. Cit timp va exista o cerere de imprumuturi mare, cred ca bancile nu vor avea vreo motivatie sa scada dobinzile la credite. Pe de alta parte, nu vor scadea semnificativ nici dobinzile la depozite deoarece, pentru a finanta imprumuturile, bancile au nevoie de banii depusi in conturi de firme si populatie. Acesti bani finanteaza creditele”, a adaugat Radu Craciun.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 20 decembrie 2004.

    mai mult

  • Fuziunea BVB cu Rasdaq se prelungeste

    Azi   

    ___
    Procesul de fuziune intre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Electronica Rasdaq (BER) se va prelungi, cel mai probabil, pana la mijlocul anului viitor, perioada necesara pentru indeplinirea termenelor legale privind transformarea BVB in societate pe actiuni si comasarea celor doua piete.

    Potrivit oficialilor BVB si BER, prima etapa, respectiv transformarea bursei din institutie de interes public in societate pe actiuni, va fi incheiata cel mai devreme la mijlocul lunii februarie a anului viitor. Prima adunare generala a membrilor BVB va avea loc pana la 10 ianuarie 2005. Procesul de organizare a BVB in societate pe actiuni va presupune distribuirea, sub forma de capital social, a unei parti din patrimoniul institutiei catre membrii care devin actionari.

    Sursa: Azi, 20 decembrie 2004.

    mai mult

  • Companiile energetice nu se inteleg asupra noului pret al energiei

    Adevarul   

    ___
    In mod sigur, curentul electric se scumpeste de la 1 ianuarie 2005. Intelegerea cu FMI este lege, nu incape tocmeala, ne-a declarat Jean Constantinescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), refuzand insa sa precizeze cu cat anume vor creste preturile la energia electrica. Nu este o crestere spectaculoasa, a spus totusi el, lasand sa se inteleaga ca scumpirea va fi de doar cateva procente. Potrivit calculelor agentilor economici din domeniu, preturile la energia electrica nu vor creste cu mai mult de 5-6%. Desi noile tarife la energie au fost stabilite de cateva zile, ANRE anuntand ca le va face publice la data de 15 decembrie, lansarea lor a fost amanata in doua randuri. Motivul invocat de reprezentantii ANRE: agentii economici, asociatiile profesionale, societatile de distributie, inclusiv Enel, institutiile financiare internationale care garanteaza privatizarea si monitorizeaza angajamentele Romaniei in domeniul energiei au cerut o amanare a lansarii noilor tarife pentru consultari. Pentru ca populatia sa nu fie afectata, ANRE a impus o reducere drastica a costurilor fixe la Termoelectrica. 'Sunt capacitati care nu produc sau care sunt activate in proportie de 15%. Acestea trebuie inchise', a precizat Constantinescu, oferind drept exemplu centrala de la Doicesti. In timp ce unitatile din cadrul Termoelectrica trebuie sa-si reduca costurile, Hidroelectrica si distributiile de electricitate vor beneficia de cresteri de preturi. Astfel, de la 1 ianuarie 2005, energia produsa de Hidroelectrica isi va dubla pretul. Prin urmare, agentii economici din cadrul Termoelectrica sunt nemultumiti si cer recalcularea tarifelor la energia electrica. 'Daca se vor inchide unitati de producere a energiei, vom fi nevoiti sa apelam la importuri. Nu sunt sanse de reducere a costurilor. S-a facut restructurare, fiind inchise toate acele unitati nefunctionale. Nu mai este nimic de inchis', au precizat surse autorizate. Propunerea reprezentantilor ANRE de a incarca centralele eficiente cu contracte foarte mari si a le obliga astfel sa functioneze tot timpul anului la intreaga capacitate este periculoasa. Daca acestea vor functiona in flux continuu, instalatiile vor fi terminate, sustin aceleasi surse. ANRE trebuie sa ajunga la o intelegere cu reprezentatii Termoelectrica astfel incat noile tarife la energia electrica sa fie batute in cuie in aceasta saptamana, pentru a putea fi publicate in Monitorul Oficial pana la finele anului.

    Sursa: Adevarul, 20 decembrie 2004.'

    mai mult

17.12.2004

  • BVB va lansa indicele ROTX la Bursa de la Viena

    Curentul   

    ___
    Reprezentantii Bursei de la Viena si ai celei de la Bucuresti au semnat, ieri, un memorandum de colaborare pe termen lung, cu scopul realizarii in comun a unor proiecte.

    Un pas important in procesul de dezvoltare a pietei romanesti de capital, prin atragerea investitiilor straine pe aceasta piata, a fost facut ieri de catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Aceasta a semnat un memorandum de intelegere cu Bursa de la Viena (WBAG), acord ce constituie premisa unei cooperari stranse intre cele doua institutii, in vederea lansarii unor proiecte comune. Primul dintre proiecte consta in lansarea in comun a unui indice pentru societatile listate la BVB, numit ROTX (Romanian Traded Index) si care va fi lansat in ringul bursier vienez in primul trimestru al anului viitor. Indicele ROTX 'va servi ca activ de baza pentru viitoare produse derivate si structurate', a precizat directorul general al BVB, Stere Farmache. Presedintele Bursei romanesti a afirmat ca 'acest memorandum reprezinta un important pas inainte pentru integrarea pietei de capital din Romania in piata financiara europeana si va conduce la cresterea vizibilitatii BVB in fata investitorilor straini'. Reprezentantul WBAG, Stefan Zapotocky, membru in Consiliul de Administratie, a declarat ca 'acest acord reprezinta inceputul unui parteneriat pe termen lung intre cele doua burse, parteneriat care are ca scop dezvoltarea unei piete de capital moderne si eficiente in beneficiul investitorilor din cele doua tari'. Bursa de la Viena a cumparat, anul acesta, mai multe actiuni ale Bursei de la Budapesta, devenind actionar majoritar impreuna cu alti investitori. WBAG se numara printre bursele mari din Europa, alaturi de cele de la Frankfurt si Londra. De notat ca, intr-o analiza recenta, specialistii prevedeau ca, in contextul regionalizarii, Bursa de la Bucuresti va intra in zona de interferenta a Bursei de la Atena.

    Sursa: Curentul, 17 decembrie 2004.'

    mai mult

  • Tractorul Brasov ar putea intra in proprietatea sindicatelor

    Curentul   

    ___
    Privatizarea societatii brasovene Tractorul va fi finalizata pana la sfarsitul acestui an, cel putin asa sustine presedintele AVAS, Mircea Ursache, care a declarat ca isi continua activitatea pana pe 29 decembrie anul curent, 'daca trebuie'.

    Desi pana acum se stia doar de un singur consortiu format din firme romanesti ce a depus oferta pentru a participa la privatizarea Uzinelor Tractorul Brasov, mai nou, acestea sunt doua. Ultimul sosit este format din cele patru confederatii sindicale de pe platforma Tractorul, iar celalalt este reprezentant de un grup de opt firme cu activitate agricola sau de productie si comercializare a utilajelor agricole. Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache, nu a putut nominaliza cele opt companii, pe motiv ca 'acestea nu si-au stabilit inca valoarea actiunilor pe care ar urma sa le detina in cadrul viitorului consortiu'. O alta firma interesata de aceasta privatizare este MYO-O, actuala proprietara a societatii comerciale Semanatoarea. Intentia MYO-O de a achizitiona Tractorul este veche, insa oferta a fost respinsa la vremea respectiva pe motiv ca nu indeplinea cerintele impuse de AVAS. Negocieri se mai poarta insa si cu firmele straine Same Deutz din Italia, Sanko Holding din Turcia, Mahindra&Mahindra din India. Privatizarea Uzinelor Tractorul trebuie reluata dupa ce firma italiana Landini a renuntat sa mai semneze transferul dreptului de proprietate. Vanzarea pachetului majoritar de actiuni ale fabricii de tractoare se afla la cea de-a treia strigare, fiind in acelasi timp si una dintre ultimele pe care Mircea Ursache, in calitate de presedinte al AVAS, la final de mandat, le are de rezolvat. Ramane, totusi, de vazut ce solutie vor propune sindicatele in privinta ofertei financiare, cu cine se vor asocia in acest scop si ce sanse de izbanda vor avea in fata celorlalti ofertanti.

    Sursa: Curentul, 17 decembrie 2004.'

    mai mult

  • Investitorii straini sunt cu ochii pe scena politica

    Azi   

    ___
    Investitorii straini, usurati dupa rezultatul pasnic al alegerilor prezidentiale din Romania, apreciaza ca aderarea probabila la UE in 2007 si angajamentele de continuare a reformelor sporesc atractivitatea activelor cu rentabilitate ridicata.

    Chiar daca partidele politice sunt inca prinse in negocieri pentru formarea noului Guvern, administratorii de fonduri considera ca dorinta ambelor parti de a integra Romania in UE va permite economiei sa ramana pe drumul cel bun.

    „Nu exista nici un dubiu asupra faptului ca finalizarea pasnica a alegerilor si convergenta de idei vor atrage oportunitati de investitii', este de parere Richard Segal, analist in cadrul firmei de brokeraj Exotix, specializata in piete emergente. Segal a adaugat ca multi investitori se simt „usurati' de faptul ca rezultatele atat de stranse ale alegerilor nu au condus la proteste, asa cum s-a intamplat in Ucraina.

    Randamentul ridicat al activelor romanesti si promisiunea de a liberaliza depozitele in lei pentru cetatenii straini, incepand cu aprilie 2005, au avut ca efect o crestere puternica a intrarilor de capital din partea investitorilor de portofoliu.

    Indicele compozit al Bursei de Valori Bucuresti – BET-C – s-a majorat cu peste 100% de la inceputul acestui an, iar randamentul euroobligatiunilor emise de stat, cu scandenta in 2012, a ajuns la 3,9%, de la 6,3% in luna mai. Pe de alta parte, de la inceputul lunii noiembrie, moneda nationala a castigat 2,5% in raport cu euro, dupa ce BNR a adoptat un regim valutar mai flexibil.

    Potrivit Reuters, nu numai investitorii speculativi pariaza pe Romania, amintind ca grupul austriac OMV a finalizat achizitia pachetului majoritar de actiuni la Petrom, in cadrul unei tranzactii in valoare de 1,5 miliarde de euro.

    „O serie de sectoare de activitate din Romania sunt inca atractive pentru investitii, in timp ce oportunitatile oferite de companii luate individual sunt mai rare, intrucat piata a avansat mai degraba ca un ansamblu', a declarat Matthias Siller, administrator de fonduri la Raiffeisen Capital.

    Unii analisti au apreciat ca puternicele mesaje impotriva coruptiei ale lui Traian Basescu si angajamentul sau de a reduce birocratia ar putea accelera reformele economice.

    „Un presedinte dinamic, sustinut, in principal, de un electorat orientat catre lumea afacerilor, care indrazneste sa-si asume riscul schimbarii, in loc sa astepte o mana intinsa din partea statului, aceasta este, din capul locului, o victorie', sustine analistul roman Florin Petria.

    Observatorii considera ca noul Guvern al Romaniei va trebui sa accelereze reformele, in special in domeniul juridic, pentru a atrage investitorii straini. „Sunt multe de facut, in special in privinta reformelor juridice. Insa pietele au acceptat deja faptul ca reformele vor continua „in curand' si nu „mai tarziu'. Romania se afla pe drumul cel bun', a mai spus Siller. In schimb, unii analisti raman ingrijorati in ceea ce priveste riscurile ca ritmul reformelor sa aiba de suferit in cazul in care noul Guvern nu va reusi sa obtina o majoritate de lucru in Parlament.

    „Viteza cu care vor fi aplicate reformele ar putea fi afectata, avand in vedere ca orice viitor Guvern va fi mai degraba unul eterogen si se va bucura de o sustinere parlamentara redusa', avertizeaza Radu Craciun, analist la ABN AMRO Romania.

    Sursa: Azi, 17 decembrie 2004.'

    mai mult

16.12.2004

  • 12 producatori de medicamente trag definitiv obloanele

    Jurnalul National   ATB  SCD

    ___
    Purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM), Daniela Enache, a precizat ca firmele vizate au laboratoare de dimensiuni mici, pentru prepararea unor medicamente generice.

    STAREA DE FAPT.
    Potrivit ANM, in Romania detin autorizatii de functionare 73 de unitati de fabricatie, din care 17 reprezinta producatori de gaze medicinale si materii prime, iar 56 sunt producatori de medicamente. Referitor la situatia celor 56 producatori de medicamente, 34 dintre acestia au implementat standardele GMP, cinci sunt in curs de certificare.

    Alte cinci firme nu vor mai obtine certificatul, dar produsele acestora vor circula pe piata, fiind fabricate sub contract in unitati certificate GMP.

    CONTINUITATE.
    Cei mai importanti fabricanti de medicamente din Romania si-au asigurat continuitatea productiei obtinand standardele internationale de calitate.

    Printre companiile care au primit certificarea GMP pentru una sau mai multe sectii de productie se numara Terapia Cluj-Napoca, Antibiotice Iasi, Sindan Pharma Bucuresti, GelCap Bucuresti, Helvetica Profarm Timisoara, Sicomed Bucuresti, Europharm Brasov, Ac Helcor Baia-Mare, Armedica Targu-Mures (preluata de Richter Gedeon), Labormed Pharma Bucuresti, Laropharm Bucuresti, Magista C&C Constanta sau Lek Pharmatech Targu-Mures.

    Sursa: Jurnalul National, 16 decembrie 2004.

    mai mult

  • Bursa din Bucuresti ar putea intra sub influenta grecilor

    Curentul   

    ___
    Pe piata de capital din Europa are loc un fenomen de regionalizare a tranzactiilor bursiere care a luat amploare o data cu avansarea procesului de largire a UE, prin acceptarea de noi membri din randul statelor din centrul si sud-estul continentului. Astfel, Bursa de la Budapesta si cea de la Varsovia au intrat, deja, 'sub umbrela' Bursei de la Viena. La randul lor, bursele din tarile baltice sunt deja parte integranta a grupului bursier panscandinav (OMX). In ceea ce priveste Bursa de Valori de la Bucuresti, pana in prezent, aceasta s-a rezumat la semnarea unor protocoale de colaborare si la participari la organizatii internationale, precum Federation of European Stock Exchanges sau Federatia Euro-Asiatica a Burselor de Valori. Specialistii vehiculeaza ideea ca, in viitor, Bursa romaneasca se va situa, mai degraba, sub influenta Bursei de la Atena, deoarece aceasta 'controleaza' regiunea de sud-est a Europei.

    In timp ce in Europa se contureaza deja o 'harta' a pietelor de capital pe regiuni, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se situeaza inca la stadiul de incheiere de memorandumuri si protocoale de colaborare. Abia dupa integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana (UE) se va putea vorbi, probabil, si la noi de o influenta regionala asupra pietei de capital romanesti. Specialistii de pe aceasta piata sustin ca Romania s-ar putea situa, mai degraba, sub influenta Bursei de la Atena, care are 'control' asupra zonei de sud-est, in timp ce Bursele de la Budapesta si Varsovia, s-ar situa sub 'umbrela' Bursei de la Viena.

    'Dimensiunea unei piete bursiere este un argument important in context international'. Aceasta este una din declaratiile pe care conducerea BVB nu omite sa o faca in cadrul diverselor evenimente economice. Paradoxal, desi exista constiinta faptului ca Romania nu poate deveni parte a Europei dezvoltate cu o piata de capital anemica, progresele in acest sens sunt mult prea lente, dupa cum opineaza brokerii. Iar in conditiile in care drumul ce trebuie parcurs pentru a deveni competitivi este lung si anevoios, 2007 nu ne va gasi, in nici un caz, pregatiti. In timp ce in eurozona exista tendinta, de vreo trei-patru ani, de regionalizare a pietelor de capital, in Romania, BVB se situeaza la nivel de incheieri de protocoale, memorandumuri sau participari la organizatii internationale, precum Federation of European Stock Exchanges sau Federatia Euro-Asiatica a Burselor de Valori. Directorul general al BVB, Stere Farmache, afirma ca 'avansarea procesului de integrare a Romaniei in UE va pune si bursa romaneasca in fata unor provocari legate de dezvoltarea sa viitoare, asa cum s-a intamplat deja cu bursele din tarile care au intrat in UE in mai 2004'.

    Exista totusi 'tendinte' spre Londra si Viena

    'Harta' pietei de capital din regiune, creionata de reprezentantul BVB, arata ca bursele din tarile baltice sunt deja parte integranta a grupului bursier panscandinav OMX, Bursa din Budapesta are in prezent actionar majoritar un grup de investitori, printre care si Bursa de la Viena, iar Bursa de la Varsovia este in plin proces de privatizare. Aceasta din urma este a doua bursa, ca dimensiune, dupa cea de la Viena. Specialistii vehiculeaza tot mai des ideea ca bursa romaneasca se va situa, mai degraba, sub influenta Bursei de la Atena, deoarece aceasta 'controleaza' regiunea de sud-est a Europei. Aceasta tendinta insa va fi resimtita, probabil, de catre BVB abia dupa integrarea tarii noastre in UE. Deocamdata 'este prea devreme sa spunem ca lucrurile se indreapta spre o 'asimilare' a burselor mici din aceasta parte a Europei de catre cele mari', este de parere Stere Farmache. Acesta a adaugat ca, 'din perspectiva BVB, ramanem deschisi explorarii oricaror cai de colaborare, atata timp cat prin aceasta se urmareste amplificarea activitatii pe piata de capital din Romania'. Deocamdata, succesele concrete ale BVB sunt colaborarea cu Bursa de la Londra, 'materializata prin listarea simultana a unei societati pe ambele piete' si, de curand, tranzactionarea unui indice buriser romanesc la Bursa de la Viena.

    Din nou Legea 297/2004 incurca lucrurile

    Seful Diviziei de Vanzari pentru Europa de est si Orientul Mijlociu, Nicholas Ward, a declarat, in urma cu putin timp, ca bursa romaneasca ar trebui sa urmeze evolutiile inregistrate de institutiile similare din Cehia, Ungaria si Polonia pentru a reusi sa capteze interesul jucatorilor straini fata de ringul bursier autohton. In replica, reprezentantul BVB spune ca 'piata de capital romaneasca ar trebui, in urmatorii ani, sa se dezvolte intr-un ritm superior pietelor din Cehia, Polonia sau Ungaria. 'Sunt premise care ne indreptatesc sa speram la o astfel de evolutie', argumenteaza Stere Farmache. Acesta are in vedere capitalizarea bursiera, care a crescut, in 2003, cu 36% si posibilitatea ca, dupa privatizarea societatilor aflate inca sub controlul statului, sa fie listate la bursa. E greu insa de obtinut acest lucru, daca ne gandim ca anul viitor doar doua societati de stat se vor privatiza prin intermediul pietei de capital, iar pachetul de actiuni nu va fi mai mare de 5%. Apoi, Legea pietei de capital ridica numeroase semne de intrebare in ceea ce priveste continutul sau. Una dintre prevederi, care potrivit unor brokeri nu ar atrage atentia burselor straine mari asupra celei romanesti, se refera la limita de detinere la 5% din capitalul social al unui operator de piata. Acum ca, mediul politic s-a reinnoit, specialistii de pe piata de capital spera ca actul normativ privitor la acest sector financiar sa fie refacut.

    De sarbatori, BVB si BER intra intr-o minivacanta

    Ultima zi de tranzactionare pe anul acesta la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Electronica Rasdaq (BER) este 24 decembrie. Pana la aceasta data, sedintele de tranzactionare se vor desfasura conform programului obisnuit, singura exceptie fiind pe data de 24 decembrie, cand sedinta de tranzactionare se va incheia la ora 12.00. Ultima zi de decontare este 29 decembrie 2004. Atat BVB, cat si BER isi vor relua activitatea pe 3 ianuarie 2005, conform programului obisnuit. Multe dintre societatile listate la Bursa inca mai trimit raportarile financiare pe trimestrul al treilea, iar altele fac publice deciziile luate in cadrul adunarilor generale ale actionarilor. In majoritatea documentelor transmise se precizeaza realizarile obtinute de societatea respectiva anul acesta, precum si organigramele de functionare in 2005.

    Sursa: Curentul, 16 decembrie 2004.'

    mai mult

Pagina

inchide