Stiri

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar are la origine o stire. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

03.11.2003

  • Alro: cresterea cotatiei aluminiului, anulata de stagnarea dolarului

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ALR

    ___
    Pentru Alro Slatina, cresterea pretului aluminiului pe pietele internationale de la 1.280 $/tona in 2002 la aproape 1.500 $ tona in cursul acestui an ar fi trebuit sa aduca rezultate financiare mult imbunatatite in 2003 fara prea mari eforturi. Cresterea cotatiei aluminiului a fost aproape anulata insa de stagnarea dolarului - moneda de referinta pentru Alro (care exporta peste 75% din productie) - pe piata romaneasca. Astfel, compania - unicul producator roman de aluminiu, a raportat venituri totale de 7.992 miliarde lei (242 milioane dolari) pe primele noua luni ale acestui an, aproape egale cu cele din aceeasi perioada din 2002. Profitul companiei a inregistrat totusi o crestere usoara, de 961 miliarde lei (29 milioane dolari) la 999 miliarde lei (31 milioane dolari).

    'Productia fizica vanduta a fost mai mare decat anul trecut, la fel si preturile de comercializare. Dolarul a stagnat insa si, in plus, veniturile de anul acesta nu au mai cuprins vanzarile de bauxita catre Alum Tulcea', afirma Peter Braun, vicepresedinte al Alro. Anul trecut, Alro Slatina avea ca unic furnizor de alumina (materia prima pentru productia aluminiului) societatea Alum Tulcea. Datorita dificultatilor financiare ale Alum, Alro cumpara bauxita necesara productiei de alumina si o livra catre societatea din Tulcea. De anul acesta, Alro cumpara alumina din import in urma unor neintelegeri cu furnizorul sau traditional.

    Alro a fost privatizata anul trecut iar 2003 este primul an 'plin' sub conducerea noului actionar majoritar, casa americana de comert Marco International. 'Anul acesta au fost prioritare investitiile pentru cresterea productiei si pentru eficientizarea consumurilor. Imbunatatirea rentabilitatii s-a datorat si reducerii cheltuielilor financiare', a precizat Braun.

    Pe primele noua luni ale anului, Alro a trecut de la o pierdere a activitatii financiare de 4,3 miliarde lei, in 2002, la un profit de 49,54 miliarde lei, in 2003. Alro ar putea fuziona anul acesta cu Alprom Slatina, societatea prelucratoare a aluminiului primar detinuta tot de Marco International. Proiectul de fuziune este deja aprobat de principiu, procedurile urmanda sa fie finalizate la sfarsitul acestui an sau la inceputul lui 2004.

    Cifra de afaceri insumata a celor companii in prima jumatate a anului a fost de aproape 6.100 miliarde de lei (185 milioane de dolari), dar cifra de afaceri a viitoarei companii va fi probabil mai mica, intrucat Alprom este unul din principalii clienti ai Alro. Avantajele fuziunii sunt pentru cele doua companii reducerea costurilor de operare, cresterea valorii adaugate datorita gradului mai mare de integrare, dar si o putere mai mare de negociere a preturilor de vanzare.

    Marco detine 78% din actiunile Alro iar cel mai important actionar minoritar al companiei este Autoritatea pentru Privatizare (APAPS), cu o cota de 20%. Dupa fuziunea prin absorbtie, Marco va detine aproximativ 75% din capitalul noii companii, cota detinuta de APAPS va scadea pana la 19%. Alro este listata la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, in timp ce Alprom se tranzactionaeza pe piata RASDAQ. Actiiunile Alro, odata vedete ale Bursei, inregistreaza valori zilnice ale trenzactiilor extrem de reduse. Pretul actiunilor a oscilat in ultimile saptamani in jurul nivelului de 14.000 de lei. La ultimul pret de vineri al actiunilor capitalizarea bursiera a Alro este de 150 milioane de dolari. Actiunile Alprom se tranzactioneaza in prezent la pretul de 37.000 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a Alprom este de 33 milioane de dolari.

    Sursa: Ziarul Financiar, 3 noiembrie 2003.
    www.zf.ro'

    mai mult

  • Un posibil nou jucator in cursa pentru Petrom: MOL & PKN Orlen

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Discutiile privind fuziunea grupurilor petroliere MOL (Ungaria) si PKN Orlen (Polonia), doi dintre candidatii ramasi in cursa pentru preluarea SNP Petrom, au ajuns acum la nivelul autoritatilor dintre cele doua state. Fuziunea celor doua companii in vederea crearii unui lider pe piata carburantilor din Europa Centrala, cu o capitalizare de circa 6 mld. $, sunt in curs, dupa cum au lasat sa se inteleaga oficiali din Ungaria si Polonia, citati de saptamanalul economic polonez Warsaw Business Journal.

    Dupa incheierea discutiilor de saptamana trecuta dintre ministrul Trezoreriei din Polonia, Piotr Czyzewski si ministrul ungar de finante, Csaba Laszlo, un comunicat dat publicitatii nu a mentionat nici unul dintre grupurile petroliere, insa a vorbit despre faptul ca cei doi oficiali au discutat detaliat probleme din sectorul energetic . Compania poloneza a semnalat ca are in vedere un schimb de participatii si o societate mixta inainte de a realiza o fuziune integrala, pina in 2006.

    Tadeusz Soroka, subsecretar de stat in cadru Trezoriei poloneze, anunta recent ca pana la finele lunii octombrie va fi trasa o concluzie despre crearea unui concern central european al carburantilor , citat de publicatia poloneza Publicatia mai precizeaza ca background ul discutiilor dintre MOL si PKN este afacerea in jur de 1 mld. $, reprezentata de preluarea pachetului de 51% din actiunile Petrom, cea mai mare companie de pe piata romaneasca, in cadrul careia cele doua grupuri ar putea depune o oferta comuna.

    MOL si PKN sunt selectate pe lista scurta a investitorilor asteptati sa depuna oferte tehnice si neangajante (fara pret) pentru Petrom, pana pe 10 noiembrie. In total, 11 companii sunt cuprinse pe lista scurta, din care mai fac parte grupurile americane ConocoPhilips, Occidental, Alon, compania italiana ENI, OMV (Austria), Glencore (Elvetia), Gazprom (Rusia) sau compania ruso-britanica TNK BP.

    Statul vinde direct 33,34% din titlurile Petrom, viitorul proprietar al companiei trebuind sa participe la o majorare de capital pentru a detine 51%. Incheierea procedurilor de privatizare este prevazuta pentru 31 martie 2004. Petrom are o o cifra de afaceri anuala de 2,2 mld. $ si un profit net de 69 mil. $, la un numar de aproximativ 57.000 de angajati. La bursa din Bucuresti, ultima cotatie a titlurilor Petrom este de 1.390 lei/actiune, pret la care capitalizarea companiei este in jur de 1,6 mld. $.

    Sursa: Ziarul Financiar, 3 noiembrie 2003.
    www.zf.ro

    mai mult

  • Patru companii din grupul Rompetrol au fost certificate ISO 9001

    Gardianul   RRC

    ___
    Patru dintre companiile Grupului Rompetrol au primit recent din partea Germanischer Lloyd Certification - unul dintre cele mai reputate organisme din domeniu - Certificatul ISO 9001:2000 pentru sistemul de management al calitatii si Certificatul ISO 14001 pentru sistemul de management al mediului.

    Conformitatea cu aceste standarde atesta pentru Rompetrol S.A., Rompetrol Rafinare Petromidia S.A., Rompetrol Rafinare Vega S.A. si Rompetrol Petrochemicals S.R.L. un nivel performant de conducere a afacerilor, grija permanenta fata de mediu si prevenirea poluarii. Certificarea confirma, implicit, existenta unui proces de dezvoltare durabila in zonele rafinariilor, imbunatatirea modului de desfasurare a operatiunilor, reducerea efectiva a costurilor si cresterea increderii potentialilor parteneri.

    Nu in ultimul rand, nivelul de atestare conduce la fluidizarea relatiilor comerciale intre firme, societatile certificate putand dezvolta si extinde activitati pe noi piete.

    Grupul Rompetrol promoveaza in randul companiilor membre o politica de certificare a sistemelor de management la cel mai inalt nivel, cu organisme de certificare recunoscute in intreaga lume. De altfel, pentru o companie petroliera din Romania, obtinerea concomitenta a celor doua certificari pentru un sistem integrat reprezinta o premiera.

    Germanischer Lloyd Certification a acordat certificatul ISO 9002 societatii Rompetrol S.A. inca din 1997, iar rafinariei Vega, incepand cu februarie 2002.

    Rafinaria Petromidia - certificata anterior privatizarii de catre alt for, a parcurs ulterior aceleasi proceduri. Actualizarea certificatelor firmelor Grupului reprezinta una dintre prioritatile acestuia, auditurile de supraveghere fiind anuale, iar recertificarea, obligatorie o data la trei ani. Anul acesta, pana la 15 decembrie, standardele ISO 9001/2:94 vor fi definitiv inlocuite cu ISO 9001:2000. De asemenea, indata ce la nivel international va exista o schema de acreditare, sistemul integrat de management al Rompetrol va fi certificat si din punct de vedere al sanatatii si securitatii muncii (actualmente, referinta este specificatia OHSAS 18001).

    Sursa: Gardianul, 3 noiembrie 2003.

    mai mult

31.10.2003

  • Strainii, activi la Bursa si in septembrie

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   EFO  SIF3  SNP  TLV

    ___
    Strainii au continuat sa cumpere actiuni coate la Bursa de Valori Bucuresti si in luna septembrie, valoarea investitiilor nete ale acestora (cumparari minus vanzari ale nerezidentilor) situandu-se la un nivel apropiat de media ultimelor luni. Strainii au cumparat luna trecuta actiuni in valoare de 8,2 milionane de dolari, iar valoarea actiunilor vandute a fost de 5,5 milioane de dolari, valoarea investitiilor nete situandu-se astfel la 2,7 milioane de dolari.

    Stainii au fost insa implicati luna trecuta mai mult in tranzactiile cu pachete mari. Astfel, evolutia stagnanta a cotatiilor de la Bursa din septembrie a fost pusa de o parte a brokerilor pe seama lipsei banilor de pe piata, inclusiv cei ai investitorilor strani. Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante actiuni cotate a urcat cu doar 0,3%, in timp ce indicele general al pietei, BET-C, a coborat cu 1,4%.

    Una din cele mai importante tranzactii de luna trecuta a fost vanzarea de catre SIF Transilvania a unui pachet de 10% din actiunile companei turistice Eforie, pentru a evita delistarea acesteia, cumparatorul fiind un fond strain de investitii. Valoarea actiunilor transferate pe piata a fost de 20,7 miliarde de lei (0,6 milioane de dolari).

    La fel ca in lunile anterioare, luna trecuta, investitorii strani au continuat sa fie activi pe piata actiunilor celei mai mari companii cotate, Petrom, aflata in curs de privatizare.

    Strainii si-au facut simtita prezenta chiar in primele zile ale lunii, atunci cand pretul actiunilor a atins cea mai mare valoare din ultimele sase luni, 1.430 lei/actiune. Valoarea actiunilor Petrom transferate in acea sedinta de tranzactionare au totalizat 43 miliarde de lei (1,3 milioane de dolari), iar surse din piata de capital afirmau ca a fost vorba de tranzactii realizate de investotori straini.

    Brokerii afirma ca dupa evolutia tranzactiilor de pe piata investitorii straini au devenit mai activi in ultimele luni pe piata actiunilor societatilor de investitii financiare. Tranzactiile realizate de acestia sunt insa de valoare redusa, datorita limitarii numarului de actiuni pe care un invesitor in poate detine la o societate de investitii financiare la 0,1% din capitalul social al acesteia.

    De cealalta parte, in septembrie fondul de investitii Romanian Investment Company si-a lichidat pachetele de actuni detinute la Banca Transilvania. In cele mai mari tranzactii cu actiunile bancii de luna trecuta s-au transferat titluri in valoare de 57 miliarde de lei (1,7 milioane de dolari), care reprezentau 1,6% din capitalul bancii.

    Sursa: Ziarul Financiar, 31 0ctombrie 2003.
    www.zf.ro

    mai mult

  • Mitall, stapanul siderurgiei romanesti

    Jurnalul National   SIDG

    ___
    Dupa ce au cumparat zilele trecute Siderurgica si Petrotub, indienii de la LNM Holdings au ajuns sa detina controlul siderurgiei romanesti.

    Compania anglo-indiana LNM Holdings este proprietara Sidex Galati, Tepro Iasi, Petrotub Roman si Siderurgica Hunedoara. Lakshmi Mittal, presedintele grupului, si-a construit un imperiu siderugic cumparand gaurile negre ale economiei romanesti.

    Sidex, prima achizitie

    In urma cu doi ani, LNM a intrat pe piata romaneasca cumparand Sidex Galati. Atunci, Sidex avea pierderi de circa un miliard de dolari. Angajamentul total al LNM s-a ridicat la peste 500 de milioane de dolari. Cumparatorii Sidex nu au fost scutiti de protestele sindicalistilor. Siderurgistii galateni si-au exprimat atunci nemultumirea vizavi de disponibilizarile facute inainte de privatizare, cerand salarii compensatorii. Atunci cand indienii le-au dat cate 100 de milioane, iar statul plati compensatorii pe o perioada de doi ani, angajatii s-au batut pentru un loc pe listele de concedieri.

    Tepro Iasi, salvata de la faliment

    O a doua investitie pe care indienii de la LNM au facut-o a fost achizitionarea societatii Tepro Iasi. Aceasta ajunsese in pragul falimentului dupa o privatizare nereusita, incheiata de APAPS cu firma ceha Zelezarny Veseli. Problemele pe care cehii le-au pricinuit la Tepro au culminat cu asasinarea, in 2000, a liderului sindical Virgil Sahleanu. La momentul preluarii Tepro de catre LNM Holdings, societatea avea datorii totale de 565 de miliarde de lei.

    Proteste

    O data cu achizitionarea Petrotub si Siderurgica, in urma cu trei zile, grupul LNM Holdings detine controlul celor mai importante combinate siderurgice. Nici aceste privatizari nu au fost facile pentru APAPS: vor fi disponibilizati peste 2.000 de salariati de la Siderurgica si 1.500 de la Petrotub. Siderurgistii au protestat zgomotos la aflarea stirii, cerand si ei aceleasi facilitati salariale acordate galatenilor disponibilizati.

    Mostenitorii revendica pamantul de sub Sidex

    Terenul ocupat de combinatul Sidex Galati ar putea fi revendicat in instanta, scrie presa britanica. Potrivit unor informatii aparute la inceputul lunii, nepotii familiei care a detinut, in urma cu multi ani, proprietatea pe care a fost construit Sidex se pregatesc sa ceara ca terenul sa le fie restituit. Presa londoneza nu da mai multe informatii legate de identitatea familiei. Un purtator de cuvant al lui Mittal a declarat ca nu este tocmai incantat de aceasta veste, ceea ce nu l-a impiedicat insa pe cel mai bogat indian nerezident al Marii Britanii sa isi extinda afacerile din Romania.

    Sursa: Jurnalul National, 31 0ctombrie 2003.
    www.jurnalul.ro

    mai mult

  • Statul vrea sa vanda pe piata de capital actiunile pe care le are la Romtelecom

    Adevarul   

    ___
    Marimea pachetului care va fi scos la vanzare va fi influentata direct de interesul investitorilor si de pretul oferit

    Statul roman intentioneaza sa vanda anul viitor o parte dintre actiunile detinute la Romtelecom pe piata de capital, a declarat, ieri, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica. Motiv pentru care se impune rezolvarea in cel mai scurt timp a 'problemei Cosmorom', decizia finala in acest caz urmand sa se ia in a doua jumatate a lunii noiembrie la intalnirea actionarilor acestei companii. 'A vinde actiunile unei companii inseamna ca ea sa se afle intr-un mediu nediscutabil din punct de vedere al modului in care este ea perceputa de catre public si de catre cei care ar dori sa cumpere actiunile. Sa nu uitam ca 40% din valoarea Romtelecom o reprezinta Cosmorom. Deci, din acest punct de vedere nu sunt foarte multe lucruri de comentat', a precizat Dan Nica. In ceea ce priveste pachetul de actiuni care va fi tranzactionat pe piata de capital, acesta va fi influentat de interesul investitorilor. 'Putem merge pana la 40% daca exista cerere, element de care tine si pretul', a mai spus ministrul Comunicatiilor. Legat de mult discutatul subiect Cosmorom, Dan Nica spune ca aceasta companie va fi relansata datorita si calitatii serviciilor si a faptului ca este nevoie de o concurenta reala pe piata de profil. Conducerea companiei elene OTE, actionarul majoritar al Romtelecom, se va intalni in luna noiembrie cu ministrul Nica, pentru ca, in baza raportului intocmit de Deutsche Bank, sa ia o decizie in privinta viitorului companiei de telefonie mobila.

    Sursa: Adevarul, 31 octombrie 2003.
    www.adevarulonline.ro'

    mai mult

30.10.2003

  • Amonil, profit de 1,8 milioane de dolari la noua luni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   AMO

    ___
    Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia nu a avut in al treilea trimestru al anului o evolutie la fel de buna ca in primele doua insa continua sa inregistreze un profit cu mult in crestere fata de 2002.

    In primele noua luni din 2003, Amonil a obtinut un profit net de 1,8 milioane de dolari, comparativ cu cel de 25.000 de dolari din primele trei trimestru ale anului anterior.Compania are astfel dupa primele noua luni un profit net/actiune de 55 de lei, la o cotatie bursiera de 134 de lei. Din punct de vedere al raportului pret/profit net pe actiune, Amonil este una din cele mai bune actiuni de la Bursa de Valori. Amonil inregistra dupa primele sase luni ale anului un profit net de 2,3 milioane de dolari, ceea ce inseamna ca in ultimul trimestru a pierdut 500.000 de dolari. Este o evolutie specifica sectorului. In ultimii ani am avut de fiecare data pierderi in ultimile luni ale anului. Estimam totusi ca vom incheia 2002 cu un profit satisfacator, mult superior celui din anul anterior , afirma Victor Dobrescu, director general al Amonil.

    In primele trei trimestre ale acestui an, Amonil a avut vanzari de 45 de milioane de dolari, in crestere cu fata de o cifra de afaceri de 33 milioane dolari in aceiasi perioada din 2002. Amonil a incheiat anul financiar 2002 cu o cifra de afaceri de 47 milioane dolari, atinsa anul acesta doar in primele noua luni. Principalul motiv al imbunatatirii rezultatelor financiare ale Amonil este programul guvernamental de subventionare a micilor agricultori, care s-a concretizat in achizitia de ingrasaminte in valoare de peste 80 de milioane de dolari.

    Amonil s-a aflat printre companiile de la care au fost cumparate aceste ingrasaminte. Producator de ingrasaminte numai pe baza de azot (programul prevedea in componenta si fosfati), Amonil a importat fosfati in valoare de 700.000 - 800.000 dolari si a pus la punct o tehnologie prin care a mestecat ingrasamintele produse in mod normal cu fosfatii pentru a putea beneficia de pe urma programului.Amonil este listata la Bursa de Valori, ultimul pret de tranzactionare fiind de 134 de lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera este de 3,8 milioane de dolari.Compania are un capital social de 111,26 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Actionarii companiei sunt companiile de comert Romferchim, cu 27,61% din capitalul social, sI Eurotrading Chemicals, cu 28,16%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 30 octombrie 2003.

    mai mult

  • Piata de capital, alternativa pentru privatizarea firmelor de transport

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Privatizarea societatilor din sectorul transporturilor feroviare, cel aerian, precum si din turism se va putea realiza si prin vanzarea pachetelor de actiuni utilizand metode specifice pietei de capital, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern aflat in analiza Consiliului Economic si Social.

    Aceasta operatiune va avea loc dupa derularea unei oferte publice (primara sau secundara, dupa caz), desfasurata in vederea transformarii societatilor inchise in societati detinute public, precizeaza proiectul de act normativ, initiat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. O asemenea metoda de privatizare va putea fi aplicata individual sau in combinatii cu alte proceduri.

    Astfel, in cazul companiilor din transporturile feroviare alte metode avute in vedere sunt vanzarea actiunilor prin licitatie cu oferta in plic, atragerea de investitori romani sau straini prin aport privat la majorarea capitalului social, precum si parteneriatul public-privat. De asemenea, ca variante alternative sunt enumerate vanzarea de active si transmiterea cu titlu gratuit, sau vanzarea actiunilor prin negociere.

    Aceleasi proceduri sunt prevazute si pentru transferul in proprietate privata a companiilor din transporturile aeriene, respectiv pentru cele din turism, in acest ultim caz fiind stipulata insa si acordarea dreptului de preferinta actionarilor sau asociatilor existenti, inaintea lansarii procedurii de vanzare a pachetului de actiuni prin licitatie cu oferta in plic sau cu strigare.

    Conform documentului, vanzarea actiunilor societatilor se va realiza la pretul pietei, in functie de raportul cerere-oferta.

    Privatizarea operatorilor de servicii portuare si de transport feroviar si aerian se va baza pe strategii specifice care vor avea in vedere posibilitatea angajarii unor agenti de privatizare, efectuarea unor studii de fezabilitate sau rapoarte de evaluare, precum si prezentarea spre aprobarea Guvernului a unor variante de strategii de privatizare.

    Proiectul de act normativ ia in calcul si posibilitatea acordarii unor inlesniri catre investitorii straini sau aplicarea unor diverse alte masuri destinate cresterii atractivitatii la privatizare.

    Sursa: Ziarul Financiar, 30 octombrie 2003.

    mai mult

  • Rafinaria Darmanesti are un nou administrator

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Corneliu Iacobov, patronul Rafinariei Darmanesti, nu mai poate lua nici o hotarire legata de soarta firmei pe care a condus-o spre faliment. Dupa declansarea procedurii de faliment a societatii, instanta i-a ridicat dreptul de administrare, ceea ce presupune ca fosta conducere a rafinariei nu mai poate lua nici o decizie in ceea ce priveste derularea contractelor, plata catre furnizori sau salariati. De tot ce tine de managementul firmei se va ocupa administratorul numit de judecatori. Este vorba despre societatea de administrare judiciara si lichidare Profesional Tenarus din Onesti, care are obligatia de a intocmi un raport asupra cauzelor care au dus la falimentarea Rafinariei Darmanesti si sa mentioneze persoana careia i-ar fi imputabil falimentul. Judecatorii au mai stabilit ca retributia administratorului este de 1.000 de euro pe luna, suma care poate fi revizuita10/29/03 7:05PM in functie de volumul de activitate al acestuia. Firma Profesional Tenarus apartine avocatului onestean Alexandru Tabarcea, care este coordonatorul echipei de lichidare, conform ofertei depuse la dosarul de lichidare. Firma a mai lichidat societati, dar toate de mica amploare. Avocatul Tabarcea a refuzat sa explice cit de bine se pricep oamenii lui sa gaseasca cele mai bune solutii pentru lichidarea Rafinariei Darmanesti. Cu atit mai mult cu cit situatia se anunta una complicata din cauza datoriilor imense pe care le are rafinaria lui Iacobov. Alexandru Tabarcea este cunoscut in Onesti ca un avocat specializat in procese comerciale, dar si ca unul dintre localnicii care a trecut prin cele mai multe partide politice. El a fost, pe rind, membru al PDSR, dupa 1996 a intrat la PNTCD, apoi a trecut la ApR. Contracandidatii avocatului Tabarcea au fost PricewaterhouseCoopers (a lichidat Comtim Timisoara, CNM Navrom Constanta, Bankcoop si Banca Columna), Contexpert (lichidatorul Carbosin SA Copsa Mica din Sibiu, Agrocoop Iasi, SC Integrata de In Botosani), Sierra Quadrant Bacau (a lichidat Foraj Sonde Comanesti, Romfosfochim Valea Calugareasca, Elon Onesti). Firma din Onesti a lichidat Foraj Sonde Moinesti, Sere Comanesti, Petrodrum Moinesti, Trans Europa SRL Bacau.

    Falimentul Rafinariei Darmanesti a fost solicitat de SNP Petrom, care are de recuperat de la Corneliu Iacobov 5.100 miliarde lei, contravaloarea titeiului livrat aproape trei ani. Si la bugetul statului Rafinaria Darmanesti are o datorie de aproape 4.000 de miliarde lei, suma constituita in special din accize si TVA neplatite pentru benzinele si motorinele produse si vindute.

    Judecatorii au stabilit ca, pina pe 5 decembrie 2003, sa se depuna toate cererile din partea celor care au de recuperat bani de la rafinarie, iar pe 15 decembrie sa aiba loc prima sedinta a Adunarii Creditorilor.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 30 octombrie 2003.

    mai mult

29.10.2003

  • Piata de capital se misca

    Ziua   

    ___
    Volumul cumpararilor investitorilor straini pe piata de capital din Romania a atins, in septembrie, un nivel de 1.282 miliarde de lei (37,8 milioane de euro), totalul operatiunilor de acest tip realizate in 2003 fiind de 5165 miliarde de lei, potrivit unui raport al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, citat de Mediafax. Cele mai semnificative operatiuni, in valoare de aproape 840 de miliarde de lei, au avut loc in sectorul metalurgic. Valoarea ridicata a acestei sume este legata de oferta publica de preluare a 8,4% din actiunile Ispat Sidex Galati, initiata in mai de grupul indian LNM Holding, proprietarul pachetului majoritar de actiuni al combinatului, valoarea tranzactiei ridicandu-se la aproximativ 22 de milioane de euro. In acelasi timp, volumul vanzarilor a atins luna trecuta nivelul de 285 miliarde de lei, iar totalul tranzactilor similare pentru perioada ianuarie-septembrie a ajuns la un nivel de 3561 de miliarde de lei.

    In septembrie, cel mai activ segment al pietei la capitolul vanzari a fost cel al intermedierilor financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale caselor de pensii, domeniu in care au avut loc vanzari de peste 100 miliarde de lei. Sumele intrate in septembrie in piata de capital au totalizat 1026 miliarde de lei, iar in primele noua luni valoarea acestor operatiuni a ajuns la 4860 miliarde de lei. In acelasi timp, iesirile de pe piata de capital au inregistrat luna trecuta o valoare de 218 miliarde de lei.

    Sursa: Ziua, 29 octombrie 2003.

    mai mult

Pagina

inchide