01.03.2004
-
APAPS fuzioneaza cu AVAB
Cotidianul
___
Reorganizarea Executivului va presupune si unificarea Autoritatii pentru Privatizarea si Administrarea Participatiunilor Statului (APAPS) cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), a declarat la finele saptamanii trecute premierul Adrian Nastase. „Probabil, ca vom lua decizia de a uni APAPS cu AVAB, astfel incat problemele legate de privatizare sa se desfasoare exclusiv sub aspectul dimensiunii juridice, a aplicarii legii si a urmaririi procesului postprivatizare“, a declarat Nastase. De asemenea, seful Executivului nu a exclus posibilitatea ca societatile care nu au fost inca privatizate sa treaca in administratia Ministerului Economiei si Comertului. Unul dintre motivele principale pentru care Executivul a luat in calcul unficarea APAPS cu AVAB se refera la faptul ca in momentul de fata, existenta Autoritatii pentru Privatizare nu mai este justificata. Aceasta intrucat APAPS a privatizat aproximativ 95-97% din portofoliu. „Au ramas anumite chestiuni reziduale si, practic, APAPS nu mai are ratiunea de a exista“, a mai spus Nastase. De asemenea, prin unificare se urmareste o intensificare a controlului postprivatizare. „Au fost destul de multe semne de intrebare si in legatura cu unele dintre privatizari, este foarte important sa clarificam lucrurile. Vom face aceasta unire cu AVAB si in acest mod sunt convins ca lucrurile vor intra sub un control si mai strict“, a mai precizat Nastase.
Analistii economici considera ca se puteau gasi si alte solutii pentru monitorizarea societatilor dupa privatizare ca de exemplu crearea unei agentii care sa aiba exclusiv acest rol.„Teoretic era necesar sa se infiinteze o agentie postprivatizare. Ramane insa de vazut ce ar putea face noua institutie care comaseaza APAPS si AVAB. Nu ar fi insa in regula daca aceasta masura nu presupune si o reducere a angajatilor din APAPS“, ne-a declarat Ionut Popescu, analist economic. Totodata Popescu nu exclude posibilitatea ca anuntul premierului sa fie o incercare de convingere a opiniei publice ca privatizarea este la final. „Recentul anunt poate fi un semnal ca privatizarea este pe sfarsite. Ceea ce este cel mai greu de privatizat incepe de fapt de acum incolo“, a mai spus Ionut Popescu. De asemenea, analistii sunt de parere ca prin unificarea celor doua autoritati se va crea o institutie mamut care cu greu va putea duce la indeplinire toate masurile propuse. „Se creeaza o institutie mare de tip FPS cu foarte multe lucruri de facut si in felul acesta rezultatele se diminueaza. Nu cred ca este cea mai fericita idee. Am dubii ca instutia astfel creata va putea realiza tot ce si-a propus“, ne-a declarat Constantin Rudnitchi.
Impotriva acestei initiative s-a manifestat si primarul Traian Basescu care sustine ca unificarea APAPS cu AVAB ar fi una dintre cele mai mari erori care va duce la scaderea credibilitatii Romaniei in relatiile cu Banca Mondiala“.
Sursa: Cotidianul, 1 martie 2004. -
OMV, gata sa renunte la actiunile Rompetrol
Cotidianul SNP
___
Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele Consiliului Director al Grupului international OMV, a declarat, ieri, ca grupul pe care il reprezinta si-a fixat 20% ca tinta a cotei de piata, fara sa ia in considerare si eventuala cumparare a Petrom.
In alta ordine de idei, Ruttenstorfer a tinut sa raspunda la atentionarea recent primita din partea lui Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului, asupra situatiei de monopol in care s-ar afla OMV dupa preluarea SNP Petrom.
Astfel, Ruttenstorfer a lasat sa se inteleaga ca, in conditiile in care OMV ar cumpara Petrom si ar depasi, in acest fel, o cota de piata de peste 50%, intrand sub incidenta Legii antimonopol, grupul ar putea renunta la cele 25,1 procente din actiunile Rompetrol pe care le detine in prezent. Cu aceeasi ocazie, el a mai spus: 'Suntem interesati de competitie. Guvernul de la Bucuresti doreste competitie, iar noi, la randul nostru, vrem acest lucru. Vom gasi noi o solutie in cazul in care vom ajunge la acel punct'.
Pe de alta parte, Ruttenstorfer a tinut sa sublinieze ca, in cazul in care OMV va achizitiona Petrom, o preocupare va fi mentinerea structurii de companie integrata a societatii romanesti si dupa privatizare. El a precizat ca OMV pledeaza pentru mentinerea sub aceeasi umbrela a tuturor activitatilor grupului, respectiv productie, distributie, explorare-exploatare, dar ca asta 'nu inseamna ca OMV nu va putea vinde anumite parti din companie'.
Despre schimbarile pe care eventuala preluare a celei mai mari companii din Romania le-ar aduce, Wolfgang Ruttenstorfer spune doar: 'Suntem interesati de Petrom, suntem siguri ca am fi un partener foarte puternic si foarte sigur pentru Petrom, dar nu pot spune cat de departe mergem si care sunt intentiile noastre legate de viitorul societatii de petrol din Romania'.
De asemenea, directorul OMV a declarat ca grupul pe care il reprezinta nu are, in prezent, nici un fel de negocieri cu Lukoil pentru formarea unui consortiu. Pana la inceputul lunii aprilie, cele sapte companii ramase in cursa vor trebui sa anunte eventualele asocieri in consortii.
Sursa: Cotidianul, 1 martie 2004.'
27.02.2004
-
Trei sferturi din managerii romani au probleme cu administrarea personalului
Romania libera
___
In urma unui studiu realizat la sfarsitul anului 2003 de Smartree Romania asupra statutului actual al managementului resurselor umane, s-a constatat ca aproximativ trei sferturi din managerii companiilor din Romania se confrunta cu mari probleme de administrare a personalului. Acestea sunt legate de birocratie, consumul de timp cu statul la cozi si formalitatile excesive pentru obtinerea unui certificat de bonitate. Studiul atrage atentia asupra statutului mai putin consolidat al practicii de resurse umane din cadrul companiilor romanesti, relevand faptul ca in 78% din firme deciziile referitoare la activitatile de management al resurselor umane sunt luate de directorul general. Doar un sfert din firme au un buget special prevazut pentru acest gen de management, cu precadere firme mari - 40% din firmele cu peste 250 de angajati fata de 23% din companiile cu mai putini angajati. Rezultatele raportului de cercetare mai dezvaluie o serie de aspecte legate de administrarea salarizarii.
In acest context, aproximativ 90% din firmele din Romania folosesc angajati din cadrul companiei pentru efectuarea operatiilor legate de salarizare. De asemenea, 86% din totalul campaniilor romanesti utilizeaza computerul pentru realizarea calculului salarial. Dintre acestea, aproximativ 75% au cumparat un soft specializat pentru aceste operatiuni, iar 18% folosesc aplicatii create de specialisti din cadrul firmei proprii. S-a constatat, totodata, ca trainingul in domeniul resurselor umane constituie o preocupare pentru 31% din directorii generali si 49% din managerii de resurse umane, interesul pentru acest domeniu fiind exprimat in mai mare masura in cazul firmelor de dimensiuni mari. Temele considerate atractive sunt cele de rezolvare a conflictelor si gestionarea situatiilor de criza (34%), motivarea angajatilor (28%) si comunicarea interpersonala (25%).
In ceea ce priveste cunoasterea si perceptia serviciilor de outsourcing in zona resurselor umane, 68% din managerii firmelor private sunt familiarizati cu conceptul de externalizare, notorietatea acestuia crescand o data cu dimensiunile companiei.
De altfel, managerii tind sa asocieze serviciile oferite de firmele de profil cu economia de timp, eficienta in relatia cu autoritatile, profesionalism, dar si cu costuri sporite de derulare a operatiunilor specifice. Studiul arata ca in acest moment externalizarea serviciilor de management al resurselor umane se afla intr-o faza de debut, dar exista o crestere a interesului managerilor romani fata de outsourcing.
Rezultatele cercetarii, realizata in 145 de companii, sunt reprezentative la nivel national pentru universul companiilor cu capital majoritar privat, cu mai mult de 10 angajati, situate in mediul urban, in orase cu peste 90.000 locuitori.
Sursa: Romania libera, 27 februarie 2004. -
Privatizarea BCR - pe punctul de a fi blocata de o instanta americana
Adevarul EBS
___
Privatizarea Bancii Comerciale Romane ar putea fi blocata in conditiile in care Tribunalul Districtual al USA va decide ca aceasta trebuie sa plateasca cateva milioane de dolari in contul Guvernului Romaniei si al Societatii de Asigurare Astra S.A. Presedintele BCR, Nicolae Danila, s-a adresat ieri primului-ministru Adrian Nastase in rezolvarea acestei probleme. 'La data de 12.12.2003, BCR S.A. a primit de la reprezentanta sa din New York citatie emisa de Tribunalul Districtual al USA, Southern District of New York, prin care BCR, in calitate de succesor al Bancii Romane de Comert Exterior- BANCOREX (ca 'alter ego' al Guvernului Romaniei), a fost chemata in judecata in cauza dintre Compania de Asigurare National General Star-USA, in calitate de reclamant, impotriva Administratiei Asigurarilor de Stat Carom S.A., Asigurarea Romaneasca S.A., ASTRA S.A. si Guvernul Romaniei, in calitate de parati.
Hotararea pronuntata impotriva S.C. ASTRA S.A. si a Guvernului Romaniei obliga paratii la plata sumei de 3.530.408,09 dolari, dar aceasta suma poate fi mai mare cu valoarea pretentiilor de daune suplimentare, avand in vedere timpul scurs de la data pronuntarii (2002) si pana in prezent', se arata in scrisoarea adresata sefului Executivului. Conducerea Bancii Comerciale sustine ca citarea acesteia a fost motivata pe un precedent creat in Statele Unite in urma cu 16 ani, prin care un creditor american a obtinut o hotarare judecatoreasca impotriva statului roman, insa hotararea a fost pusa in executare impotriva fostei Banci Romane de Comert Exterior, pentru ca aceasta era considerata 'alter ego' al statului roman. Instanta americana a decis atunci ca fondurile acestei banci pot fi subiect al unei popriri, astfel incat hotararea judecatoreasca obtinuta impotriva Guvernului Romaniei sa fie pusa in executare.
'Facem mentiunea ca, in urma audierilor care au avut loc, avocatul reclamantei a incercat sa induca instantei, inclusiv prin prezentarea unor articole din presa romaneasca, ideea ca in Romania nu exista separarea puterilor in stat, intrucat Justitia romana nu este independenta', mai sustine presedintele BCR. Acesta spune ca se doreste identificarea, localizarea si stabilirea valorii activelor BCR si punerea in executare a hotararii judecatoresti obtinute in 1999 de companii de asigurare americane 'prin blocarea activelor bancii noastre in calitate de succesor in drepturi si obligatii a fostei BANCOREX'. Nicolae Danila sustine ca, pe langa faptul ca banca pe care o conduce nu are nici o legatura cu litigiul in cauza, acest conflict poate avea efecte negative in procesul de privatizare a BCR, 'in care IFC - corporatie americana si BERD urmeaza sa achizitioneze un procent substantial din actiunile bancii'.
'Avand in vedere ca din informatiile de ultima ora primite atat de la Casa de avocati angajata de BCR, cat si de la reprezentantul BCR la New York, exista riscul ca instanta americana sa pronunte o solutie nefavorabila BCR, va rugam, domnule prim-ministru, in regim de maxima urgenta, sa dispuneti examinarea litigiului prezentat impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei, astfel incat, pana la data de 04.03.2004 (data la care s-a stabilit termen pentru ca instanta americana sa se pronunte), autoritatile romane competente sa prezinte instantei si, dupa caz, autoritatilor SUA, informatiile si argumentele corespunzatoare pentru amanarea pronuntarii solutiei si, ulterior, pentru scoaterea din cauza a BCR', este solicitarea pe care presedintele BCR a adresat-o sefului Guvernului. In realitate, litigiul pentru care BCR s-ar putea trezi cu bunurile scoase la vanzare are legatura cu compania de asigurari americana General Star National Insurance Company, care a solicitat companiilor de asigurare romanesti mentionate cele peste 3,5 milioane de dolari in contul unor contracte de reasigurare a pierderilor, cheltuielilor, dobanzilor, dar si cheltuielilor de judecata.
Sursa: Adevarul, 27 februarie 2004.' -
Economia Romaniei a crescut in 2003 cu 4,9%
Adevarul
___
PIB-ul realizat - 50,3 miliarde de euro
Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut, anul trecut, cu 4,9% in termeni reali, pana la 1.890.000 miliarde lei, avans determinat in principal de majorarea valorii adaugate din industrie, constructii si servicii, potrivit datelor provizorii prezentate de Institutul National de Statistica (INS).
Utilizand cursul mediu de schimb de 37.555 lei pentru un euro raportat de Banca Nationala a Romaniei pentru anul 2003, reiese ca PIB denominat in euro a fost de circa 50,3 miliarde de euro. Potrivit INS, valoarea adaugata bruta a crescut cu 4,6% in industrie, 7% in constructii si 5,2% in sectorul serviciilor.
Aceste trei domenii de activitate au contribuit cu 78,8% la formarea PIB. Cresterea economica a mai fost favorizata de majorarea consumului final cu 6,9% si a formarii brute de capital fix (investitii) cu 9,2%. In acelasi timp, activitatea din agricultura, silvicultura si piscicultura a inregistrat un ritm de crestere de doar 3%.
Exporturile au insumat 685.000 de miliarde de lei, reprezentand un avans de 11,1% fata de anul 2002, iar importurile au crescut cu 16,3%, pana la 834.000 de miliarde de lei. La jumatatea anului trecut, Guvernul a revizuit in sens negativ obiectivul de crestere economica, de la 5,2% la 4,8%, ca urmare a reducerii productiei agricole.
Tinta de crestere economica din acest an este de 5,5% din PIB. Anul 2004 ar putea fi al cincilea de crestere economica pentru Romania, dupa 1,6% in 2000, 5,3% in 2001 si 4,9% in 2002.
Sursa: Adevarul, 27 februarie 2004.
26.02.2004
-
Honeywell vrea sa-si extinda afacerile in Romania
Romania libera TBM
___
Reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului s-au intalnit cu presedintele concernului Honeywell, Dave Cote, cu scopul identificarii de noi oportunitati de cooperare, precum si pentru realizarea de investitii avantajoase in Romania. Presedintele Honeywell a fost informat asupra capacitatilor de productie disponibile oferite de sectoare importante ale economiei, in special de domeniul apararii, productiei aeronautice si engineering-ului. Concernul Honeywell a fost incurajat sa stimuleze promovarea de noi proiecte de productie in Romania, care sa presupuna angajarea de forta de munca calificata, precum si colaborarea cu centrele universitare din tara. Dave Cote a aratat ca proiectul inceput cu Turbomecanica Bucuresti privind productia de echipamente specifice, ce asigura angajarea unei forte de munca de peste 440 de persoane, are rezultate bune.
Sursa: Romania libera, 26 februarie 2004. -
Privatizarea Petrom - sprijinita si de o noua Lege a petrolului, aflata in Parlament
Adevarul SNP
___
Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), desemnata autoritate competenta prin Legea petrolului nr. 134/1995, este cea care stabileste relatiile dintre stat, in calitatea acestuia de proprietar al bogatiilor subsolului, si companiile care desfasoara operatiuni petroliere in Romania. Un loc extrem de important in aceasta relatie il are Societatea Nationala a Petrolului Petrom, care exploateaza 45% din potentialul de titei si gaze al Romaniei. Importanta sectorului petrolier, traditia de 150 de ani si existenta unor companii romanesti cu regim de regii autonome, care efectuau la data adoptarii Legii petrolului peste 80% din lucrarile de explorare si totalitatea lucrarilor de exploatare a titeiului si gazelor naturale, au determinat acordarea in baza legii mentionate a dreptului de a continua operatiunile petroliere in baza unor acte de administrare emise de ANRM. Actele de administrare au fost incheiate de ANRM cu Petrom RA, pentru 19 perimetre de explorare si 225 perimetre de dezvoltare-exploatare si exploatare petroliera, fiind aprobate prin HG 511/1997 si 512/1997. Prin schimbarea statutului companiei Petrom din regie autonoma in societate comerciala, actele de administrare au fost inlocuite prin acorduri de concesiune, care au fost aprobate prin HG 223/1999 si 287/2000.
Acordurile dintre SNP Petrom si ANRM
Inlocuirea actelor de administrare cu contracte de concesiune nu a reprezentat doar o schimbare de forma, ci o aliniere deplina a companiilor nationale cu capital de stat la regulile aplicate celorlalte entitati implicate in sectorul petrolier din Romania, indiferent de natura capitalului sau de tara de origine. Printre schimbarile importante se pot mentiona: - acordarea dreptului de transfer, art. 16 din Legea petrolului, care prin actul de administrare era limitat doar catre o entitate cu statut identic; - acordarea dreptului de asociere cu firme romanesti si straine; - aplicarea unor prevederi nediscriminatorii, negativ sau pozitiv, in raport cu celelalte companii implicate in sectorul petrolier din Romania; - este permisa schimbarea regimului juridic al SNP Petrom SA si implicit privatizarea acesteia. SNP Petrom detine in concesiune 19 perimetre de explorare, dezvoltare si exploatare, totalizand circa 45% din suprafata cu potential petrolier a Romaniei. Programele de explorare din prima faza de cinci ani au fost realizate in intregime, iar in prezent se deruleaza programele din prima faza de extindere, de doi ani. Aceasta activitate in care au fost investite peste 100 milioane de dolari s-a finalizat prin evidentierea unor noi structuri care, in prezent, sunt in etapa de evaluare, prin saparea unor noi sonde sau prin aplicarea unor programe de exploatare experimentala. Prevederile acordurilor petroliere permit SNP Petrom sa solicite, la sfarsitul anului 2004, acordarea unei noi perioade de extindere de doi ani, in baza unui nou program de lucrari. Aceste acorduri prevad, printre altele, limitarea duratei de aplicabilitate, pana la data aprobarii acordurilor individuale pentru fiecare zacamant comercial in parte. Acordurile individuale se negociaza in baza unor noi studii de evaluare a resurselor si rezervelor si a performantelor in exploatare si cuprind prevederi care corespund conditiilor particulare de dezvoltare si exploatare, specifice pentru fiecare perimetru - zacamant comercial in parte. Acest proces, inceput inca din anul 1999, este in curs de finalizare, iar pana in prezent au fost finalizate acordurile individuale convenite cu SNP Petrom pentru 288 de zacaminte comerciale, aflate in curs de avizare la Ministerul Finantelor Publice - 201 zacaminte si Ministerul Economiei si Comertului - 87 de zacaminte. Procesul se va finaliza in viitorul apropiat, cand vor fi elaborate studii de evaluare a resurselor si rezervelor pentru 10 zacaminte comerciale. In concluzie, operatiunile petroliere derulate de SNP Petrom se desfasoara cu respectarea stricta a prevederilor Legii petrolului si a acordurilor petroliere incheiate cu ANRM si se caracterizeaza prin: - realizarea programelor de explorare convenite si descoperirea pe aceasta cale a unor noi acumulari de titei si gaze naturale; - mentinerea declinului productiei, datorat unor factori naturali, la cote acceptabile. Mentionam ca, in cazul titeiului, productia s-a mentinut de la inceputul anilor '90 la valori apropiate de 6 milioane de tone/an; - aport substantial la bugetul de stat prin redeventa petroliera - circa 3.491 miliarde lei in 2003 si impozitul pe productia interna de titei si gaze naturale, achitate.
Petrom va putea vinde oricui produsele sale - titeiul si gazele
Interviu cu doamna Iuliana Maria Stratulat, presedintele Agentiei Nationale a Resurselor Minerale
- Doamna presedinte, in privatizarea Petrom se vorbeste inclusiv de schimbarea cadrului legislativ. Din punctul de vedere al Agentiei Nationale de Resurse Minerale ce lege trebuie schimbata?
- Societatea Nationala a Petrolului Petrom este un holding, o companie integrata, iar una din componente o reprezinta extractia titeiului si a gazelor. Aceste bogatii se extrag in conditiile legii. Legea care guverneaza aici este Legea petrolului, o lege moderna, supervizata atat de Banca Mondiala si FMI, cat si de Uniunea Europeana.
In prezent, in Parlament, se afla in analiza o noua Lege a petrolului, care va constitui cadrul legal pentru eliminarea tuturor obstacolelor in armonizarea cu legislatia UE in domeniu.
- Care sunt aceste obstacole?
- In actuala lege, este recomandat sa se foloseasca cu prioritate forta de munca romaneasca. Dar in acest moment, in UE, nu se mai pun conditii de diferentiere, conditii preferentiale. Din viitoarea lege s-a eliminat acest lucru. Ca atare, fiecare companie sau fiecare tara membra a UE are aceleasi drepturi si in cadrul fortei de munca. Criteriul de drepturi si indatoriri se aplica atat companiilor straine, cat si celor romanesti. Pe acest segment, viitoarea Lege a petrolului ofera cadrul pentru inlaturarea tuturor inechitatilor. Un alt aspect eliminat in noua lege este si faptul ca se renunta la ceea ce inseamna ajutorul de stat. Acesta era exprimat prin actuala lege prin scutirea de taxe vamale. Actualmente, s-a scos din lege aceasta prevedere care viza direct achizitionarea de echipamente destinate investitiilor care se vor face in domeniul petrolului. Este, deci, o armonizare cu legile UE, conform carora intre tarile membre nu mai exista taxe vamale, iar Romania trebuie sa se alinieze si pe segmentul titeiului.
- Vor fi schimbari si in privinta acordurilor de concesionare a perimetrelor de titei si gaze?
- Trebuie sa se stie cu exactitate ca acordurile petroliere dintre statul roman si compania Petrom trebuie sa fie in vigoare in momentul privatizarii societatii. Aceasta, deoarece acordul pe fiecare zacamant atat de titei, cat si de gaze, incheiat intre ANRM si Petrom este un contract administrativ care ii da dreptul companiei de a extrage si exploata aceste bogatii ale subsolului. Acest acord reprezinta, de fapt, concesionarea. ANRM gestioneaza in numele statului zacamintele subsolului de titei si gaze, dar prin acordul petrolier le-a incredintat Petrom pentru a le exploata. Ceea ce este foarte important este ca prin noua Lege a petrolului este prevazut si faptul ca Petrom isi va putea vinde oricui produsele sale - titeiul si gazele. Deci, va functiona piata libera. Statul nu mai are dreptul de preemptiune in achizitionarea titeiului sau a gazelor naturale.
- In momentul privatizarii Petrom, noul proprietar va avea accesul la acordul petrolier in absolut aceleasi conditii?
- Absolut. Cel care va cumpara Petrom si componenta de extractie va avea dreptul la acordul petrolier. Investitorul va avea dreptul la concesiune ca si Petrom, facandu-se transferul acesteia de la proprietatea de stat catre proprietarul privat. Cumparatorul va avea dreptul de extractie pe un numar de 30 de ani, perioada prevazuta prin licenta.
Dupa 30 de ani, licenta se reinnoieste pana la epuizarea zacamantului. Nu trebuie sa uitam faptul ca bogatiile subsolului, conform Constitutiei Romaniei, sunt domeniu public, deci, ale statului.
- Totusi, exista in Romania proprietari de rafinarii care aduc argumente in favoarea proprietatii private si asupra zacamintelor. Unul din argumente il reprezinta exemplul SUA.
- Romania se afla in Europa, iar in acest domeniu, legislatia Uniunii Europene este diferita de cea a SUA. Prevederile constitutionale ale Europei atesta faptul ca bogatiile subsolului sunt proprietate publica a statului. Ele se dau in concesiune sau administrare spre deosebire de SUA, unde proprietarul terenului are in proprietate si bogatia subsolului. Dar si la americani, chiar daca proprietarul terenului are in stapanire si titeiul din subsol, el nu-si poate valorifica dupa bunul plac averea.
O va face numai cu acordul statului si in conditiile impuse de stat. In Romania, nicicand un proprietar al Petrom sau al altei rafinarii din Romania nu poate deveni si proprietarul zacamintelor. Petrom, pentru ca exploateaza zacamintele statului, plateste taxele de exploatare si redevente de cel putin 3.491 miliarde lei anual, fiind extrem de corect si de punctual cu aceste obligatii fata de stat.
Sursa: Adevarul, 26 februarie 2004. -
Avioane Craiova va livra 8 aparate IAR - 99 Soim pentru armata
Adevarul AVIO
___
SC Avioane SA Craiova va incheia cu Ministerul Apararii un contract de livrare a 8 aparate de antrenament avansat IAR - 99 Soim, destinate fortelor aeriene militare. Intr-o discutie cu reprezentantii Ministerului Economiei, partile au convenit asupra configuratiei celor opt avioane (din care trei vor fi modernizate) si s-au stabilit detaliile legate de preturi si termenele de livrare. De asemenea, au fost analizate diferite variante de finantare care sa asigure demararea contractului si derularea sa conform graficelor stabilite, cu incadrarea stricta in preturile convenite. Totodata, oficialii industriei, ai societatii si ai Departamentului pentru Armamente din MApN au discutat graficul si volumul de reparatii de avioane militare pentru anul in curs.
Sursa: Adevarul, 26 februarie 2004.
25.02.2004
-
Autoritatile romane - in clinciuri cu BERD si IFC pe tema modului in care va fi condusa BCR
Adevarul EBS
___
Ceva scartaie in relatiile autoritatilor de la Bucuresti cu BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) si IFC (Divizia de investitii a Bancii Mondiale), cei doi investitori institutionali care au achizitionat 25 la suta (plus doua) din actiunile BCR, cea mai mare banca din sistem. Desi contractul privind vanzarea actiunilor BCR s-a semnat la finele anului trecut, nici pana la aceasta data BERD si IFC nu au platit cele 222 de milioane de dolari in contul actiunilor bancii. Ca aceasta intarziere nu are doar cauze birocratice o arata, in primul rand, declaratiile contradictorii ale celor implicati. Astfel, in timp ce Biroul de Presa al BERD din Londra ne-a informat oficial, la insistentele noastre, ca 'este doar o chestiune de proceduri si BERD spera sa devina actionar la BCR in urmatoarele 4-6 saptamani', ieri dimineata, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, afirma public, la un post de radio, ca 'documentele (contractul de vanzare-cumparare al actiunilor BCR) vor fi semnate saptamana viitoare'. Motivul real din spatele acestor balbaieli este insa cu totul altul. Surse apropiate BERD ne-au explicat ca, de fapt, toata intarzierea se datoreaza dorintei autoritatilor de a renegocia una din cele mai importante conditii stabilite cu BERD si IFC: separarea administrativului de executivul BCR. In culisele discutiilor din ultimele saptamani dintre autoritati si BERD avem de-a face cu implicatii politice la cel mai inalt nivel. 'S-au primit informatii ca aceasta solicitare a venit la sugestia premierului Adrian Nastase, chestiunea fiind discutata intr-o sedinta de guvern unde s-a ajuns sa se invoce pana si interesul national, o chestiune care nu are nimic de-a face cu simpla separare a administrativului de executivul BCR. Aici este vorba de practica internationala si de faptul ca pentru a putea asigura supravegherea, coordonarea si administrarea corecta a bancii, Consiliul de Administratie (CA) trebuie sa fie independent de Executivul unei banci, spun sursele citate. Miza este destul de mare si interesele politice pe masura, de vreme ce membrii executivi vor da seama in fata CA, care, mai mult, va stabili si salariile acestora. Implicatiile politice in cazul de fata au mers atat de departe incat, spun sursele citate, Ovidiu Musetescu, presedintele Comisiei de Privatizare a BCR, a solicitat BERD si IFC derogare de la regula, respectiv ca presedintele BCR sa continue sa detina si functia de presedinte al CA al bancii. Acest fapt a fost considerat inacceptabil de BERD si IFC, mai ales ca, din informatiile noastre, Musetescu a semnat scrisoarea de unul singur, adica fara ceilalti membri ai comisiei. Fara a nega existenta documentului semnat de Musetescu, Biroul de Presa al BERD din Londra a avut un singur raspuns la intrebarea noastra: 'No comment'. In schimb, APAPS a sustinut ca Ovidiu Musetescu nu a transmis niciodata un astfel de document.
Presedintele CA al BCR va trebui numit pana cel tarziu la sfarsitul lui mai
Separatia CA de executivul BCR nu poate fi taraganata de autoritati dincolo de sfarsitul lunii mai 2004. 'Autoritatile romane trebuie sa numeasca neaparat un presedinte al CA al BCR. Acest fapt se discuta de luni de zile si este o chestiune de proasta imagine intarzierea cu care se ia o decizie', mai spun sursele apropiate BERD. Potrivit acestora, pana la ora actuala, cel mai vehiculat nume pentru pozitia de presedinte al CA al BCR este cel al deputatului PSD Florin Georgescu, membru in CA al BCR si presedinte al Comisiei de buget, finante, banci. Contactat telefonic, deputatul PSD nu a negat informatia, dar a refuzat sa comenteze, afirmand: 'Nu comentez, nu pot sa discut'. Daca viitorul presedinte al CA al BCR nu va fi numit pana la data stabilita, adica pana la sfarsitul lunii mai, autoritatile risca o ruptura cu BERD si IFC. Conform conventiei cu acestea, presedintele neexecutiv al BCR va trebui sa fie acceptat si de BERD si IFC, in caz contrar, cei doi investitori putand declansa procedura de exercitare a optiunii de vanzare a actiunilor bancii, adica putand cere APAPS rascumpararea actiunilor.
Sursa: Adevarul, 25 februarie 2004.'
24.02.2004
-
BERD va sprijini investitorii care au preluat intreprinderi romanesti
Gardianul
___
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) este interesata sa finanteze investitorii care au preluat societati de la APAPS si care au dificultati in realizarea planului investitional asumat, prin acordarea unor credite in valoare de minimum 15 milioane de euro pentru fiecare proiect. In acest sens, APAPS va inainta BERD, in perioada urmatoare, o lista a societatilor monitorizate de institutie, aflate in postprivatizare.
Potrivit APAPS, acordarea imprumuturilor va sustine realizarea investitiilor asumate de cumparatorii unor societati importante aflate in trecut in proprietatea institutiei, in conditiile stabilite in contractele de privatizare, evitandu-se astfel intoarcerea firmelor respective in patrimoniul statului. 'Finantarile vor fi in valoare de minimum 15 milioane de euro pentru fiecare proiect si vor fi deschise atat investitorilor straini, cat si celor romani, pentru punerea in aplicare a acestor proiecte', informeaza APAPS. Subiectul a fost discutat, in cadrul unei intalniri dintre reprezentanti ai BERD si Victor Dumitriu, vicepresedintele APAPS pe probleme de postprivatizare. BERD este interesata, totodata, sa participe in calitate de co-finantator, alaturi de investitori strategici, la privatizarea societatilor aflate in portofoliul APAPS. Proiectele pe care APAPS intentioneaza sa le deruleze cu BERD vor fi prezentate Consiliului Investitorilor Straini si Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Sursa: Gardianul, 24 februarie 2004.'
Pagina