04.03.2004
-
Actiunile Petrom vandute catre salariati nu vor fi mai scumpe
Azi SNP
___
Salariatii SNP Petrom vor avea posibilitatea sa cumpere cel mult 8% din actiunile companiei, la acelasi pret cu care vor fi vandute catre un investitor strategic, potrivit anuntului de convocare a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor. Cota procentuala care va fi achizitionata de salariati si momentele la care va avea loc preluarea actiunilor vor fi stabilite prin hotarare de Guvern. Actionarii vor discuta, in 22 martie, modificarea actului constitutiv al societatii. Angajatii companiei detin in prezent intre 0,5% si 1% din actiuni, pragul de 8% fiind stabilit prin Ordonanta 55/2003. Titlurile companiei erau cotate, ieri, la inchiderea sedintei Bursei de Valori, la 1.670 lei. Finalizarea privatizarii Petrom, stabilita initial pentru finele anului trecut, a fost prelungita pana la 31 martie 2004, termen ce ar putea fi depasit, pentru rezolvarea unor probleme legate de dreptul de proprietate asupra terenurilor societatii. Potrivit strategiei de privatizare, aprobata de Executiv la sfarsitul lunii iulie 2003, transferul proprietatii va fi realizat prin vanzarea directa a 33-34% din actiuni catre un investitor strategic, participatia lui urmand sa urce, concomitent, la 51%, printr-o majorare de capital.
Sursa: Azi, 4 martie 2004. -
Sindicalistii au cerut reprezentantilor FMI sa renunte la restrictiile salariale si la privatizarea BCR si PETROM
Adevarul
___
Pentru prima oara in Romania, ieri, delegatia FMI s-a intalnit cu reprezentantii organizatiilor sindicale si patronale reprezentative la nivel national. Intalnirea a fost urmare a promisiunii facute de premier liderilor CNSLR Fratia la Consiliul Extraordinar de acum trei saptamani. La acel consiliu, liderii CNSLR Fratia au conditionat semnarea unui nou pact de stabilitate sociala de satisfacerea unor revendicari ce anulau intelegerile dintre Guvernul Romaniei si FMI. Pactul s-a semnat fara satisfacerea acestor revendicari, dar, in compensare, premierul a promis sindicalistilor ca le va facilita accesul la negocierile cu FMI, pentru a vedea cu ochii lor cum se poarta discutiile. Ieri, in cadrul intalnirii, liderii CNSLR Fratia au explicat oficialilor FMI ca este incorect ca Uniunea Europeana sa critice Romania pentru ca nu a facut suficienta reforma in administratia publica, nu are un corp al functionarilor publici si nu a alocat suficiente resurse Sanatatii, Invatamantului etc. atata vreme cat FMI forteaza ca salariile in sectoarele publice si de stat sa nu poata creste in termeni reali. Liderii CNSLR Fratia considera ca nu poate fi realizata o reforma reala cu niste functionari care primesc intre 50 si 70 de dolari pe luna. In acest moment, oamenii nu stiu cum sa fuga din sectorul public, iar in 2012, data la care se va deschide piata muncii Uniunii Europene catre Romania, datorita masurilor impuse de FMI romanii vor migra masiv. De asemenea, liderii CNSLR Fratia au solicitat delegatiei FMI ca in viitorul acord cu Guvernul roman sa fie eliminate referirile la privatizarea BCR, PETROM, a unitatilor din industria gazului si electricitate. Aceste privatizari, in opinia lor, ar trebui sa fie stopate pana cand vor exista o piata si un moment mai favorabile.
Sursa: Adevarul, 4 martie 2004.
03.03.2004
-
Diagnostic: 75% din costumul de medicamente, din import
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
De o parte, privatizare intarziata, restructurari greoaie, frane din parte autoritatilor, obligatii substantiale de investitii si produse ieftine. De celalta, marketing agresiv, produse scumpe, lobby sustinut si sustinere financiara din partea corporatiilor. Rezultatul: in 2003, ponderea importurilor de medicamente in totalul valoric al pietei de profil a mai spart o bariera psihologica si a depasit pragul de 75%.
Ponderea aproape covarsitoare este efectul unei cresteri sustinute, de circa cinci ori in ultimii sapte ani, a importurilor, in conditiile in care valoarea vanzarilor din productia autohtona este aproape aceiasi in 2003 fata de 1997.
Practic, in ultimii sapte ani, cresterea pietei romanesti a medicamentelor, de la 263 milioane dolari in 1996 la circa 710 milioane dolari in 2003, a avut loc exclusiv in contul importurilor.
In 2003, importurile de medicamente sunt estimate la 536 milioane dolari, comparativ cu 114,47 milioane dolari in 1996. Valoarea vanzarilor din productia autohtona a stagnat in toata aceasta perioada in jurul nivelului de 170 milioane dolari.
Romania a ajuns sa aibe un deficit anual de peste 500 milioane dolari numai la medicamente, in conditiile in care exporturile pe acest segment au fost, conform Institutului National de Statistica, de doar 16 milioane de dolari.
Deficitul comercial total al Romaniei a fost de circa 5,5 miliarde dolari in 2003, medicamentele detinand astfel o pondere de aproape 10%.
'Este cu adevarat grav iar principalele cauze sunt doua. In primul rand, peste 80% din piata (medicamentele cu prescriptie) este mediata de corpul medical, care promoveaza, din diferite motive, mai ales produsele straine. In al doilea rand, cei care administreaza banii sistemului sunt prea largi la punga: aproape toate noutatile internationale in domeniu se regasesc pe lista de medicamente compensate, situatie care nu exista nici in unele tari vestice', afirma Petre Panculescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente din Romania (APMR).
Dezechilibrul din ce in ce mai mare dintre importuri si productia autohtona a fost in ultimii ani principalul subiect de disputa pe piata medicamentelor din Romania. De o parte, producatori romani importanti (Sicomed Bucuresti, Terapia Cluj, Antibiotice Iasi) au afirmat in dese randuri ca sunt dezavantajati de sistemul de control al preturilor, care permite medicamentelor straine sa intre in Romania la preturi mai mari chiar decat in vest. De cealalta parte, reprezentantele producatorilor straini s-au aparat spunand ca nu fac decat sa acopere arii terapeutice pe care nu exista medicamente romanesti de calitate.
'Este clar ca se importa din ce in ce mai mult produse cu un pret mediu in crestere, importul dominanad din punct de vedere valoric piata din Romania. Intr-o piata in care pretul ar trebui sa-si spuna cuvantul, este surprinzator faptul ca unul dintre avantajele majore al importatorilor este pretul mare la medicamente, ceea ce inseamna de cele mai multe ori si margini de profit mari. Aceste margini merg de cele mai multe ori in promovare, de unde rezulta o competitie foarte grea pentru noi', spune Mirel Nicola, director de vanzari si marketing al Sicomed Bucuresti, cel mai mare producator roman de medicamente.
De cealata parte, Roberto Musneci, seful operatiunilor GlaxoSmithKline (GSK) in Romania, spune ca fenomenul cresterii ponderii importurilor este unul normal.
'In afara de cateva tari in lume, cum ar fi Japonia, produsele industriei locale reprezinta rareori mai mult de 20% din piata. Este prin urmare normal ca si in Romania situatia sa fie asemanatoare. Noi sustinem insa ideea ca mai multe medicamente originale importante sa fie produse in Romania, si acest lucru este in linie cu strategia GSK', afirma Musneci.
Cauzele dezechilibrului din piata tin si de deficientele structurale ale industriei romanesti de sanatate. Producatorii romanesti de top (Sicomed Bucuresti, Terapia Cluj) au fost privatizati tarziu, catre sfarsitul anilor '90, si nici macar pana acum integral (Antibiotice este inca la stat).
In concluzie, companiile internationale precum Pfizer (liderul mondial), GlaxoSmithKline (al doilea producator mondial), Novartis, Merck, Aventis sau Hoffman la Roche au avut suficient timp la dispozitie pentru a intra puternic pe piata.
Producatorii romani nu au reusit decat in ultimii doi - trei ani sa isi eficientizeze activitatile si sa puna la punct strategii mai agresive de vanzari.
Sursa: Ziarul financiar, 3 martie 2004.' -
Roman SA isi disponibilizeaza toti angajatii
Cronica Romana
___
Toti cei 3.300 de angajati ramasi in societatile de pe platforma industriala Roman SA dupa ultimul val de disponibilizari vor parasi uzina pana la sfarsitul lunii martie, o parte dintre acestia urmand sa fie reangajati in societatile din parcul industrial. In prezent, cate 300 de muncitori intra zilnic in posesia preavizelor prin care sunt anuntati ca trebuie sa paraseasca uzina.
“Transferul de proprietate a fost definitivat, iar in prezent totul este al societatii de administrare a parcului industrial, Asociatia Pro Roman. S-a considerat ca de la 1 martie nu se mai pot asigura toate salariile pentru oamenii care au ramas dupa 31 ianuarie. Din cate stim noi, in jur de 1.300-1.700 de angajati isi vor gasi de lucru in parcul industrial“, a declarat Gheorghe Marmalichi, viceliderul Uniunii Sindicatelor Libere si Independente de pe platforma Roman.
Sursa: Cronica romana, 3 martie 2004. -
Preluarea Petrom de catre MOL, inacceptabila din punct de vedere politic
Adevarul SNP
___
Preluarea SNP Petrom de catre MOL 'este de neacceptat din punct de vedere politic', date fiind tensiunile istorice dintre Ungaria si Romania, comenteaza Financial Times intr-un articol care analizeaza perspectivele grupului ungar. MOL a prezentat oferte pentru preluarea SNP Petrom si a companiei cehe Unipetrol, ambele urmand sa fie privatizate in acest an. Insa achizitia producatorului din Romania este pusa sub semnul intrebarii, iar Unipetrol este o companie de dimensiuni reduse, noteaza publicatia britanica. Compania ungara incearca sa profite de avantajele obtinute dupa un deceniu de modernizare si investitii, care au inclus preluarea unor concurenti mai mici din Slovacia si Croatia. Totodata, MOL ar putea obtine lichiditati importante, intrucat a anuntat, recent, ca intentioneaza sa vanda o parte din operatiunile sale din industria gazelor naturale. Analistul Craig Kenedy, de la subsidiara Morgan Stanley din Londra, a aratat ca MOL trebuie sa dovedeasca investitorilor ca va folosi fluxurile financiare disponibile pentru a incheia afaceri profitabile. O serie de analisti considera ca MOL poate obtine rezultate solide, in cursul acestui an, avand posibilitatea sa devina principalul pion de pe piata de petrol si gaze naturale din Europa Centrala si de Est.
Sursa: Adevarul, 3 martie 2004.'
02.03.2004
-
Rompetrol mai investeste 100 de milioane dolari la Navodari
Ziarul de Iasi RRC
___
Grupul Rompetrol va investi, in acest an, aproape 100 de milioane de dolari pentru dezvoltarea activitatilor de rafinare si petrochimie de pe platforma Midia Navodari, se arata intr-un comunicat al grupului. Investitiile vizeaza cresterea capacitatii de rafinare de la 3,5 la 4 milioane tone si scaderea costurilor de productie de la 22 la 18 dolari/tona. Un alt obiectiv este ameliorarea calitatii produselor, conform cerintelor europene.
Complexul Petromidia, parte a companiei Rompetrol Rafinare, va construi in largul Portului Midia un terminal plutitor. Acest proiect va reduce costurile de transport al titeiului si produselor finite cu mai mult de o treime, valoarea lui fiind estimata la circa 32 de milioane de dolari.
Conform datelor preliminare pe 2003, Rompetrol Rafinare a inregistrat o cifra de afaceri de peste un miliard de dolari si un profit operational de 10 milioane de dolari. Pentru anul in curs se estimeaza ca cifra de afaceri va depasi 1,4 miliarde de dolari, iar profitul operational va fi in jurul a 80 milioane dolari.
Sursa: Ziarul de Iasi, 2 martie 2004. -
FMI revine in aprilie
Jurnalul National
___
Acordul cu Fondul Monetar International va fi incheiat cel mai devreme in luna aprilie. Desi scrisoarea de intentie va fi definitivata pana la sfarsitul acestei saptamani, documentul ar putea fi modificat in luna aprilie, data la care o noua misiune a FMI va veni la Bucuresti. Mihai Tanasescu, ministru de Finante, a explicat ca board-ul institutiei financiare va discuta la 22 martie evaluarea ?ex-post? a relatiilor cu Romania, dupa care o noua misiune va veni in aprilie pentru a conveni cu autoritatile romane termenii noului acord.
Sursa: Jurnalul National, 2 martie 2004. -
SNP Petrom a vandut la licitatie 60.000 tone de motorina
Azi SNP
___
SNP Petrom a vandut, printr-o licitatie derulata la Bursa Romana de Marfuri (BRM), o cantitate de 60.000 de tone de motorina pentru 15,8 milioane dolari, cumparatorul fiind compania Kronos, inregistrata in Elvetia. Kronos a fost singurul participant la licitatia desfasurata in cursul saptamanii precedente. Petrom a oferit doua loturi de motorina tip EN 590 a cate 30.000 de tone fiecare. Primul lot va fi livrat cumparatorului in perioada 10 –15 martie, iar cel de-al doilea intre 25 si 30 martie. Plata motorinei comercializate se realizeaza la cotatia mediteraneana din ziua livrarii.
Sursa: Azi, 2 martie 2004. -
Majoritatea firmelor - reticente in a folosi amortizarea accelerata
Adevarul
___
Foarte multe firme spun ca, prin utilizarea amortizarii accelerate, cheltuiala deductibila in primul an de punere in functiune a investitiei provoaca pierderi contabile si ca acest lucru da prost pentru echipa manageriala la banca sau in fata actionarilor, a declarat Maria Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, incercand sa gaseasca o explicatie pentru reticenta majoritatii companiilor de a apela la facilitatea amortizarii accelerate, inclusa in Codul Fiscal, solicitand reintroducerea scutirii de impozit pe profitul reinvestit. Intr-un seminar organizat la Sinaia de Imprimeria Nationala, Manolescu a precizat ca amortizarea accelerata este mai avantajoasa, insa multe dintre companii nu au inteles beneficiile oferite de aceasta varianta. 'Este una dintre cele mai importante facilitati din regiune. Nici una dintre tarile candidate nu acorda o astfel de inlesnire', a subliniat Manolescu. Ea crede ca amortizarea accelerata nu este inca o metoda agreata deoarece agentii economici nu sunt suficient de informati asupra faptului ca, de la 1 ianuarie 2004, tratamentul contabil al amortizarilor a fost separat de regimul fiscal al acestora.
'S-au introdus registre fiscale distincte pentru cei care utilizeaza amortizarea accelerata si care sunt destinate numai declaratiilor fiscale. Celelalte registre sunt folosite la declaratiile financiare, cum ar fi bilantul sau contul de profit si pierdere', a mai precizat Maria Manolescu. Practic, in contabilitate va aparea o cheltuiala mai mica si un profit contabil, iar, pana la 31 decembrie, agentul economic isi va reflecta cheltuielile cu amortizarea accelerata, separat, in declaratia fiscala. Mai precis, potrivit Codului fiscal, indiferent de metoda de amortizare aleasa, in contabilitate vor fi inregistrate cheltuielile cu amortizarea liniara, astfel ca firmele vor avea profit contabil. Amortizarea accelerata permite unei firme care investeste pentru cumpararea unui utilaj sa deduca, in prima luna de la punerea in functiune a acestuia, jumatate din valoarea de achizitie, indiferent daca obtine sau nu profit. Reprezentantul Finantelor considera ca scutirea pe profitul reinvestit ar fi discriminatorie, intrucat poate fi aplicata numai de catre firmele care inregistreaza profit. 'Mergem pe ideea ca, in primii 5 ani de activitate, majoritatea societatilor merg in pierdere ca urmare a investitiilor pe care le fac', a explicat Manolescu.
Amortizarea accelerata este o varianta mai buna atat din punct de vedere al administrarii, dar si al efectelor. 'De exemplu, o companie care a achizitionat un utilaj de un miliard de lei (de ex. in luna martie si cu 5 ani durata de viata) va avea 375 milioane lei cheltuieli deductibilie numai pana la sfarsitul anului, in timp ce, in aceleasi conditii, si numai in cazul in care are profit, deducerea acordata pana la sfarsitul lunii decembrie va fi de doar 150,3 miliarde lei in cazul scutirii pe impozitul reinvestit', a aratat Maria Manolescu. Desi unele sondaje empirice arata ca, in prezent, mai putin de 10% dintre firme folosesc amortizarea accelerata, pana la sfarsitul anului majoritatea vor folosi aceasta metoda, a adaugat secretarul de stat din Finante. Ea a replicat celor care cer insistent reintroducerea scutirii pe profitul reinvestit ca aceasta facilitate este limitativa, iar actuala facilitate nu trebuie schimbata timp de 2-3 ani pana nu se pot evalua toate efectele.
Sursa: Adevarul, 2 martie 2004.'
01.03.2004
-
Braiconf a cusut mai mult decat inflatia
ZF RO - FONDURI MUTUALE BRCR
___
Producatorul roman de confectii Braiconf Braila a incheiat anul trecut cu o crestere de 31% a cifrei de afaceri in termeni nominali si un profit net cu 23% mai mare, fata de o rata a inflatiei de 14,1%. Vanzarile companiei pe anul trecut a companiei au insumat 480 miliarde de lei (12,8 mililoane de euro), iar profitul s-a ridicat la 65,5 miliarde de lei (1,7 milioane de euro), conform datelor financiare preliminate.
Reprezentantii companiei spun ca ascensiunea vanzarilor, care va continua cel mai probabil si in acest an, s-a produs in ciuda faprului ca piata internationala a confectiilor este in recesiune. Criza industriei confectiilor continua pe pietele internationale. Nu numai in Romania veniturile familiilor au crescut mai incet decat cheltuielile cu utilitatile. In plus, au aparut cheltuieli noi cum ar fi cele cu computerele sau telefonia mobila, ca si cresterea apetitului pentru calatorii. Toate acestea au dus la scaderea cererii pentru confectii, a explicat pentru Ziarul Financiar Anica Nisioi, directorul general al Braiconf.
Printre clientii producatorului brailean de camasi se regasesc nume importante in domeniul confectiilor din Europa, precum Kenzo, Givenchy, Rocha, Scerer, Versace Sport, Marella, Sisley, Cerutti, Gianfranco Ferre, Valentino, Benetton sau Stefanel. Compania a pierdut anul trecut colaborarea cu FILA Sport Spa, dupa schimbarea structurii actionariatului acesteia. FILA este principalul furnizor de articole sportive pentru scuderia Ferrari care concureaza in Formula 1. Vrem sa continuam cresterea si speram sa avem anul acesta vanzari cu cel putin 20% mai mari fata de cele de anul trecut, a declarat Nisioi.
Cea mai mare parte a productiei Braiconf este reprezentata de camasi, 70% din cifra de afaceri, restul fiind confectii pentru femeni. Doar 10% din procutia companiei este vanduta pe piata interna. In ceea ce priveste exportul importanta lohn-ului la Braiconf este in scadere, tendinta pe care analistii o asteapta in urmatorii ani in intreaga industrie textila. Practic nu mai lucram in lohn, ci avem contracte in care pe langa manopera mai asiguram si alte servicii, cum ar fi documentatia tehnica sau ambalajele, spune Nisioi.
Cei mai importanti actionari ai Braiconf Braila sunt salariatii, a caror asociatie detine 40% din actiuni. Mai multe fonduri straine de investitii, atrase de politica companiei de a distribui dividende an de an, detin in total 27% din actiuni. Anul trecut compania a distribuit un dividend net pentru persoane fizice de 2.470 lei/actiune.
Braiconf a fost infiintata in 1950 ca societate de stat. Compania a fost privatizata in anul 1996, cand 40% din actiuni au fost transferate Asociatiei Salariatilor, iar restul de 60% au fost distribuite in cadrul programului de privatizare in masa.
Actiunile Braiconf sunt tranzactionate la categoria I a Bursei Erlectronice RASDAQ, unde pretul aproape s-a triplat in ulrimele 12 luni, unul din motive fiind fondurile de investitii care au achizitionat pachete de pe piata. O actiune a companiei s-a tranzactionat vineri la 42.500 lei/actiune, pret la care capitalizarea bursiera a societatii este de 10 milioane de dolari.
Sursa: Ziarul financiar, 1 martie 2004.
Pagina