09.01.2004
-
Petitorii Petrom cer garantii ca nu vor deveni minoritari dupa privatizare
Adevarul SNP
___
'Nu a existat si nu exista nici o intentie de a intarzia procesul de privatizare a Petrom, (...) insa exista unele probleme a caror rezolvare necesita o modificare legislativa', a declarat Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului, referitor la posibilitatea amanarii termenului de vanzare a companiei petroliere romanesti. Ministrul Economiei spune ca Petrom, ca si alte societati cu capital de stat, are in administrare de la infiintare terenuri pentru care nu a primit inca titlurile de proprietate.
Potrivit lui Dan Ioan Popescu, este vorba de titlurile de proprietate pentru jumatate din cele circa 80.000-90.000 de hectare aflate in patrimoniul SNP Petrom. 'Eliberarea titlurilor de proprietate necesita intocmirea unei documentatii relativ complexe, inclusiv a documentatiei de cadastru. In cazul Petrom, aceasta problema este multiplicata de existenta catorva mii de terenuri aflate in aceasta situatie', a precizat Dan Ioan Popescu.
Conform legislatiei privatizarii in vigoare, capitalul social al Petrom va trebui majorat cu valoarea terenurilor pentru care i se emit certificate de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, acestea fiind considerate aporturi in natura ale statului. Problema care apare in aceasta situatie este aceea ca investitorul care va castiga cursa pentru Petrom, si care are obligatia de a majora capitalul social de la 33,34% pana la 51%, ar putea deveni minoritar in cazul in care apar noi titluri de proprietate pentru terenul apartinand Petrom. Din acest motiv, companiile care au depus oferte neangajante pentru SNP Petrom solicita autoritatilor sa identifice o solutie care sa permita cumparatorului sa-si mentina o participatie de 51% din capitalul social si sa cunoasca exact, la momentul tranzactiei, valoarea oricaror investitii suplimentare necesare pentru mentinerea pachetului majoritar.
Cu toate ca ministrul Economiei nu mai face nici o referire la termenul final de incheiere a privatizarii Petrom (anuntat pentru 31 martie 2004), acesta recunoaste ca evaluarea fiecarui teren in parte pana la momentul propus pentru incheierea contractului de privatizare este imposibila. Pentru a rezolva aceasta problema, Ministerul Economiei va prezenta Guvernului, pana la sfarsitul acestei luni, un proiect de ordonanta de urgenta prin care va fi modificata legislatia de privatizare, astfel incat participatia investitorului strategic sa nu fie diluata, scazand sub 51%. Dupa parcurgerea acestei etape va urma depunerea ofertelor finale, evaluarea si selectarea acestora pe baza de criterii tehnice si financiare, aprobarea tranzactiei de catre Guvern si incheierea propriu-zisa a privatizarii SNP Petrom.
Sursa: Adevarul, 9 ianuarie 2003.'
08.01.2004
-
BRD va merge pe o politica de dividende mai generoasa, spune Baltazar
ZF RO - FONDURI MUTUALE BRD
___
Dividendele pe care BRD-Groupe Societe Generale, cea de-a doua banca din sistemul bancar romanesc, le va acorda in acest an vor fi mai mari decat cele din anii precedenti, anumite relaxari privind regimul constituirii rezervelor legale permitand stabilirea unui cuantum mai mare al dividendelor totale.
Politica de dividende pentru anul viitor va fi la fel de generoasa ca si pana acum, poate chiar mai generoasa. Valoarea totala a dividendelor pe care le vom acorda pentru anul trecut va fi mult mai mare decat cea din anii precedenti si asta pentru ca de obicei stabileam dividendele dupa ce ne stabileam rezervele necesare. Or, incepand de anul acesta rezervele legale dispar, rezerva pentru riscul de credit a scazut de la 2% la 1 % din valoarea totala a creditelor acordate , a declarat pentru ZF Bogdan Baltazar, presedintele Consiliului de Administratie al BRD.
Anul trecut BRD a distribuit un dividend brut de 862 lei/actiune, iar actiunile bancii erau cotate cu un an in urma la un pret de 16200 lei/actiune daca se ia in considerare faptul ca actiunile cu valoarea nominala de 5.000 de lei au fost divizate in actiuni cu valoarea nominala de 3.000 de lei. Seria maximelor istorice a actiunilor bancii a continuat ieri cu atingerea pragului de 22.000 lei/actiune, cotatia de inchidere, de 21.900 lei/actiune fiind cu 1% mai mare fata de valoarea anterioara. La acest pret capitalizarea bursiera a ajuns la 938 milioane de dolari.
Brokerii au inceput deja sa spuna ca actiunile bancii au crescut deja prea mult. 'Cred ca actiunile din sectorul bancar au inceput sa fie supraeveluate. Pretul de pe piata depinde insa si de previziunile investitorilor straini asupra evolutiei viitoare a sectorului bancar din Romania,' comenta ieri directorul unei societati romanesti de brokeraj.
BRD-Groupe Societe Generale are un capital social de 4.181,4 mld. lei, impartit in actiuni cu o valoare nominala de 3.000 lei.
Banca a avut anul trecut un an bun, dupa cum spune oficialul bancii, rezultatele financiare obtinute fiind in buget.
Am avut un an bun si asta a fost catalogata drept o performanta in contextul in care ne-am desfasurat activitatea intr-un mediu economic nu tocmai favorabil. Mai exact intr-o economie nerestructurata, in conditiile unei incertitudini ridicate privind evolutia cursului de schimb, dar si a unei presiuni din partea agentilor economici care, am simtit, sunt destul de frustati de cum evolueaza economia , mai spune Baltazar.
Oficialul BRD nu a putut face inca publice rezultatele financiare cu care s-a incheiat anul, potrivit normelor impuse de Bursa de Valori Bucuresti.
Ultimele cifre oficiale arata ca BRD-Groupe Soci?t? G?n?rale a raportat, pentru primele noua luni, un profit net de 1.773 miliarde lei, in crestere nominala cu 8% fata de septembrie 2002.
In termeni reali, exprimand cifrele in euro, profilul net obtinut dupa primele trei trimestere a scazut cu 7,2%: de la 50,4 mil. euro la sfarsitul lui septembrie 2002 pana la 46,75 mil. euro.
Anul 2003 a fost primul in care profitabilitatea la nivelul sistemului bancar a intrat pe un trend descendent, reducerea marjelor, dar si cresterea investitiilor pentru cote de piata fiind principalele cauze pentru reducerea acestui indicator.
La sfarsitul lui septembrie volumul total al creditelor acordate a ajuns la 45.834 mld. lei, in crestere cu 64,8% fata de 30 septembrie 2002.
Baltazar crede ca anul acesta activitatea din sistemul bancar va continua sa fi destul de interesanta in sensul ca va continua sa creasca concurenta, iar noile reglementari privind creditul de consum va duce fara indoiala la restrangerea acestuia, cu pana spre 50% pe anumite segmente. 'Nu cred insa ca vom asista la achizitii deoarece bancile mici nu prezinta inca interes pentru bancile mari, si chiar daca numarul de banci este mult prea mare vom mai continua asa', mai spune Baltazar.
BRD va continua insa sa-si consolideze produsele bancare, se va concentra pe dezvoltarea unor pateneriate public-private , pe partneriate mari din domeniul infrastructurii, constuctiei de autostrazi sau chiar a centralei 3 de la Cernavoda. Leasingul va continua sa atraga de asemenea o parte insemnata din atentia actionarului majoritar. Pachetul majoritar de actiuni al BRD este detiunt de grupul francez Societe Generale, actiuni mai avand societatile de investitii financiare (SIF) si BERD.
Sursa: Ziarul Financiar, 8 ianuarie 2004.' -
Privatizarea distributiei de gaze, pe urmele Petrom
Cotidianul
___
Privatizarea companiilor de distributie a gazelor naturale Distrigaz Nord si Distrigaz Sud s-ar putea realiza dupa modelul celei a SNP Petrom, avand in vedere faptul ca, in prezent, cele doua societati se confrunta cu anumite probleme, care le-ar putea scadea valoarea de vanzare. 'Privatizarea distributiei de gaze naturale ar trebui sa se faca prin vanzarea unui pachet de actiuni, pentru ca, apoi, participarea investitorului la capitalul social al companiilor sa se majoreze printr-un aport de capital', a declarat, ieri, Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului. Aceeasi strategie a fost adoptata si in cazul Petrom, unde este prevazuta vanzarea directa a 33,34% din actiuni catre un investitor strategic, participarea acestuia la capitalul social al companiei petroliere crescand, concomitent, la 51%, printr-o majorare de capital.
Potrivit oficialului Ministerului Economiei si Comertului (MEC), printre companiile care si-au manifestat interesul de a cumpara Distrigaz Nord si Sud se numara Enel, Gaz de France, Gazprom, Wintershal si Ruhr Gaz. De asemenea, ministrul Economiei a apreciat ca nu exclude posibilitatea formarii unor consortii pentru privatizarea distributiei romanesti. Mai mult, pentru a stopa formarea unui monopol pe piata de profil, cele doua companii romanesti de distributie a gazului natural vor avea doi cumparatori diferiti, cu toate ca investitorii pot depune scrisori de intentie atat pentru Distrigaz Nord, cat si pentru Distrigaz Sud. 'In nici un caz nu se pune problema ca o singura societate sa cumpere ambele distributii. Nu se vrea introducerea unui nou monopol pe piata romaneasca', a mai declarat Dan Ioan Popescu.
Data-limita de depunere a scrisorilor de intentie pentru a participa la privatizarea Distrigaz Nord si Sud a fost stabilita 14 ianuarie anul curent, finalizarea procesului de privatizare fiind posibil sa se realizeze peste aproximativ sase luni.
Ideea strategiei de privatizare prin aport de capital este sustinuta de Dan Ioan Popescu prin problemele cu care se confrunta in momentul de fata cele doua companii romanesti de distributie a gazului. Acestea sunt legate de faptul ca aproximativ 43% dintre conductele de gaze au durata maxima de viata expirata, iar costurile pentru schimbarea acestora sunt foarte mari. Spre exemplu, numai pentru inlocuirea conductelor invechite de la Distrigaz Sud, costurile ar putea ajunge la 500-550 milioane de euro, bani pe care urmeaza sa ii investeasca viitorul cumparator al societatii. Mai mult, oficialii MEC sustin ca investitiile facute in ultimii 20 de ani in cele doua companii de distributie a gazului au fost foarte reduse. Anul trecut, investitiile facute in aceasta companie s-au ridicat la aproximativ 31 milioane de dolari.
Nici legislatia in vigoare nu este de natura sa delimiteze clar atributiile ce-i vor reveni cumparatorului Distrigaz, lucru ce va ingreuna negocierile cu investitorii interesati sa cumpere cele doua companii. Astfel, conform datelor MEC, aproximativ jumatate din lungimea conductelor care apartin celor doua distributii sunt in proprietatea unor consumatori privati. Totodata, in urma discutiilor preliminare purtate de oficialii romani cu unele companii interesate de Distrigaz, s-a aratat ca exista probleme si in ceea ce priveste unele aspecte de mediu. 'Investitorii trebuie sa stie cine va plati despagubirile in cazul in care se vor produce unele poluari accidentale in urma carora vor avea de suferit persoane fizice', sustine Dan Ioan Popescu.
Sursa: Cotidianul, 8 ianuarie 2004.' -
Privatizarea Petrom ar putea fi din nou amanata
Adevarul SNP
___
Termenul de finalizare a procesului de privatizare a SNP Petrom, stabilit initial pentru sfarsitul anului trecut si apoi prelungit pana la 31 martie 2004, ar putea fi din nou amanat. Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei, a lasat sa se inteleaga ca privatizarea s-ar putea incheia la sfarsitul lunii iunie, insa nu este un termen batut in cuie. 'Eu nu am spus niciodata ca privatizarea Petrom se va incheia la 31 martie. Este vorba de negocieri, iar stabilirea dinainte a unui termen poate reduce pretul unei tranzactii cu 30-40%. Nici un organism international nu poate sa impuna un termen atunci cand este vorba de privatizarile strategice din Romania' a declarat Dan Ioan Popescu.
El a precizat ca au mai ramas multe subiecte legate de situatia juridica a companiei, pentru care inclusiv investitorii interesati au cerut timp pentru analiza. Printre problemele ramase nerezolvate se numara situatia terenurilor apartinand SNP Petrom, dar si problemele de mediu. 'Pentru suprafetele de teren in legatura directa cu activitatile Petrom, adica aproximativ 80-90.000 de hectare, sunt clarificate doar jumatate din titlurile de proprietate. Eu cred ca este mai util sa realizam o privatizare cu toate subiectele clarificate, decat una care sa ridice probleme spinoase post-privatizare' a precizat ministrul Economiei.
Dan Ioan Popescu a mai precizat ca Ministerul Economiei va prezenta Guvernului, pana la sfarsitul acestei luni, un proiect de ordonanta de urgenta prin care va fi modificata legislatia privind privatizarea Petrom. Actul normativ va cuprinde referiri la statutul juridic al terenurilor aflate in litigiu precum si la problemele de mediu, care trebuie rezolvate in cel mai scurt timp. 'Sunt subiecte extrem de greu de discutat si de negociat. In functie de modul de rezolvare a acestora vom putea sa grabim procesul de privatizare' a mai spus Dan Ioan Popescu.
Sursa: Adevarul, 8 ianuarie 2004.'
07.01.2004
-
Din 2004 vor disparea facilitatile fiscale din zonele defavorizate
Romania libera
___
In 2004 Romania va revizui regimul de comercializare a marfurilor in zonele defavorizate si in zonele libere, care va trebui aliniat la prevederile din acquis-ul comunitar. 'In Uniunea Europeana nu exista zone defavorizate, ci politici regionale, de aceea toate avantajele fiscale acordate de Romania pentru zonele defavorizate trebuie sa devina regim comun de import a venit acel moment de renuntare la facilitatile fiscale acordate agentilor economici pentru a asigura o egalitate de tratament intre investitori', a declarat Eugen Dijmarescu, ministrul delegat al Comertului. Practic, din acest an dispar toate facilitatile pentru zonele defavorizate. 'Legea care anuleaza aceste facilitati a trecut deja prin Guvern si va intra in vigoare in momentul in care Parlamentul o va adopta', a declarat Eugen Dijmarescu. Si legislatia aplicabila zonelor libere va trebui aliniata la acquis-ul european, in sensul acordarii anumitor facilitati pentru investitii doar pe termen scurt. Numai ca majoritatea investitorilor din zonele libere au incheiat contracte de concesiune cu statul roman pe perioade de pana la 49 de ani, beneficiind de anumite facilitati in acelasi interval. 'Toate partile stiau ca Romania merge in Uniunea Europeana, astfel ca acum vor trebui renegociate contractele de concesiune', a declarat Eugen Dijmarescu. Toate aceste reglementari pe care Romania trebuie sa le adopte sunt legate structural de concurenta si tin de Directia generala piata interna a UE. 'Cei care au beneficiat de facilitati fiscale ce exced reglementarile comunitare ar putea fi pusi in situatia de a li se solicita chiar returnarea acestor avantaje', a mai spus ministrul delegat al Comertului.
Sursa: Romania libera, 7 ianuarie 2004.' -
Privatizarile, singura sansa pentru cresterea investitiilor
Cotidianul
___
Volumul investitiilor straine directe in Romania va continua sa creasca si in 2004 ca urmare a privatizarii Bancii Comerciale Romane si a unor societati cum sunt Petrom si Electrica, sustine presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Marian Saniuta. Astfel, dupa ce anul trecut agentia a raportat o crestere cu 30% fata de 2002, oficialul ARIS estimeaza si pentru 2004 o crestere cu 30%-40% a volumului investitional. Aceasta in conditiile in care Guvernul a anuntat ca va renunta la facilitatile acordate investitorilor din zonele defavorizate si la cele acordate pentru investitiile de peste un milion de dolari. Estimarile ARIS se bazeaza insa pe obtinerea unor sume importante din privatizarile preconizate pentru anul acesta.
Ministerul Economiei si Comertului a anuntat deja ca vrea sa obtina nu mai putin de un miliard de dolari din vanzarea Petrom, iar Autoritatea pentru Privatizare vrea sa obtina un pret similar pentru actiunile Bancii Comerciale Romane.
Pentru 2003, presedintele ARIS estimeaza un volum total al investitiilor straine directe de aproximativ 1,5 miliarde dolari, avand in vedere ca datele Bancii Nationale indicau pentru primele 10 luni ale anului o valoare de 1,3 miliarde dolari.
„Indeplinirea obiectivelor de privatizare a societatilor importante aflate in subordinea Ministerului Economiei sau a APAPS este o interconditionare obiectiva pentru atragerea acestor investitii“, a declarat pentru Mediafax Marian Saniuta. In primele 10 luni ale anului trecut, au fost inregistrate 5528 de societati cu capital strain, in principal in sectorul industrial (53,8%), servicii (16,3%) si comert (10,8%).
Sursa: Cotidianul, 7 ianuarie 2004. -
Obligatiunile emise de municipiul Alba Iulia vor fi tranzactionate la BVB
Adevarul
___
Bursa de Valori Bucuresti anunta ca, incepand de joi, 8 ianuarie, o noua serie de obligatiuni municipale va fi tranzactionata prin sistemul electronic al BVB. Aceasta este emisa de municipiul Alba Iulia si are o valoare de 24 miliarde lei. Maturitatea emisiunii este de doi ani si jumatate, se arata intr-un comunicat remis de BVB. 'Anuntata inca de anul trecut, tranzactionarea acestor obligatiuni municipale contribuie la dezvoltarea segmentului de piata a instrumentelor cu venit fix al Bursei de Valori Bucuresti', a afirmat Stere Farmache, directorul general al BVB.
'Speranta noastra este ca in cursul anului 2004 acest segment sa se diversifice si cu alte tipuri de instrumente', a mai spus Farmache. Dobanda emisiunii se plateste trimestrial, sub forma de cupon, detinatorilor de obligatiuni inscrisi in Registrul BVB la data de referinta. Dobanda este flotanta pre-determinata, stabilindu-se pentru fiecare cupon in parte. Rata dobanzii corespunzatoare primului cupon este de 19 la suta.
Sursa: Adevarul, 7 ianuarie 2004.'
06.01.2004
-
Se vor anula taxele vamale pentru medicamentele scumpe din import
Romania libera
___
Ieri, Ovidiu Branzan, ministrul Sanatatii, a declarat ca in curand se vor anula taxele vamale la medicamentele din import. 'Este vorba despre produsele moderne care sunt protejate de patent si care sunt foarte scumpe', a spus dr. Ovidiu Branzan. Aceste medicamente sunt folosite in anumite boli cronice, cum ar fi diabetul si bolile psihice. Deja masura s-a aplicat la unele produse (insulinele si reactivii) care au intrat in tara fara taxe vamale. Ministrul Sanatatii are in vedere si gasirea unor solutii pentru plata restantelor din 2002. 'Suntem in discutii cu ministerele Justitiei, Finantelor si Autoritatea Nationala de Control pentru rezolvarea problemelor arieratelor din 2002', a spus Ovidiu Branzan.
Sursa: Romania libera, 6 ianuarie 2004.' -
Rusii ne scumpesc din nou gazul
Realitatea Romaneasca
___
Ministrul delegat pentru Comert, Eugen Dijmarescu, s-a declarat ingrijorat de relatarile presei privind intentia autoritatilor de la Moscova de a adopta euro in locul dolarului ca moneda de plata pentru livrarile rusesti de produse energetice.
„Legarea pretului livrarilor de petrol si de gaze din Rusia de euro ar duce la o crestere semnificativa a costurilor importurilor Romaniei“, a afirmat Dijmarescu.
El a mentionat ca volumul importurilor energetice ale Romaniei a crescut, anul trecut, cu 8,6%.
Valoarea acestora a urcat insa cu peste 58%, in urma evolutiei preturilor pe pietele internationale. Romania a consumat, in 2002, o cantitate de 16,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, dintre care 3,7 miliarde de metri cubi din import, in principal din Federatia Rusa.
De asemenea, consumul intern de titei se ridica la circa 13 milioane de tone anual, dintre care aproximativ 50% provine din import. Deficitul comercial al Romaniei in relatia cu Rusia, principala sursa a importurilor energetice, este de circa 1,4 miliarde de dolari anual.
Presedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, in octombrie 2003, ca nu exclude schimbarea monedei in care se platesc livrarile rusesti de petrol. Reprezentantii Uniunii Europene incearca de mai multa vreme sa impuna euro ca moneda curenta pentru pietele energetice din regiune.
Sursa: Realitatea romaneasca, 6 ianuarie 2004. -
Societatile financiare, din industria petrolului si a medicamentelor - magnetul bursei in 2004
Adevarul
___
Societatile din domeniul financiar, petrolier si al industriei medicamentelor sunt considerate de brokeri ca fiind si in anul 2004 printre cele mai rentabile plasamente pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
'Toti emitentii bursieri care si-au obisnuit investitorii cu o anumita politica de dividend sunt din ce in ce mai cautati pe bursa', explica Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction, adaugand ca, dupa cum s-a incheiat 2003, societatile bancare si cele de investitii financiare au fost preferatele investitorilor, ele ramanand motorul pietei bursiere si in 2004.
'Intre plasamentele recomandate pentru anul 2004 se numara in special cele in actiuni ale societatilor lichide si care au adus castiguri in ultimii ani: Banca Transilvania, Banca Romana pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale, SNP Petrom, SIF-urile, Impact, Petrolexportimport, Aerostar, Mailis, Santierul Naval Orsova, Turbomecanica', este de parere Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la Intercapital.
Marcel Murgoci, director de operatiuni la Estinvest, considera ca in prezent este oportuna investitia in SIF-uri, avand in vedere ca acestea au acordat dividende importante in ultimii ani. 'Investitorii la Banca Transilvania se asteapta la continuarea politicii de dividend prin distribuirea de actiuni gratuite, ceea ce face atractive titlurile acestei banci', spune Murgoci.
La randul sau, Adrian Manaila, director Eldainvest, este de parere, insa, ca, prin restrangerea activitatii de creditare datorita noilor masuri adoptate de BNR, bancile listate pe piata de capital ar putea sa nu mai inregistreze cresteri spectaculoase la bursa in cursul acestui an. Potrivit acestuia, societatile din industria farmeceutica - Sicomed si Antibiotice - ar putea sa cunoasca o crestere a pretului actiunilor si ca urmare a scaderii TVA-ului la medicamente, ceea ce ar putea conduce la o impulsionare a activitatii lor.
Pentru acest an, brokerii se asteapta ca dezvoltarea bursiera sa continue. 'Principalele motive care ne determina sa ne asteptam la continuarea cresterii sunt maximele istorice inregistrate de indicii bursieri in partea a doua a anului 2003', a declarat Rotaru. Si scaderea preconizata a inflatiei in anul 2004 ii determina pe brokeri sa fie optimisti in aprecierea de crestere a pietei bursiere in acest an.
Sursa: Adevarul, 6 ianuarie 2004.'
Pagina