Stiri

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar are la origine o stire. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

12.11.2003

  • Patriciu nu vrea sa se indatoreze pe 20 de ani

    Realitatea Romaneasca   RRC

    ___
    Obligatiunile emise de Rompetrol in contul datoriei la bugetul de stat de 600 de milioane de dolari vor atrage interesul investitorilor privati daca vor avea o scadenta de pana la zece ani, a declarat Dinu Patriciu, presedintele grupului.

    „Personal optez pentru o maturitate de zece ani, fata de 20 de ani cat se poate acorda potrivit ordonantei Guvernului. Cred ca la o scadenta de pana la zece ani, aceste titluri vor fi mult mai cautate de investitori“, a spus Patriciu. El a adaugat ca o decizie finala va fi adoptata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, dupa care vor urma negocieri cu reprezentantii Ministerului Finantelor.

    Guvernul a emis, la sfarsitul lui octombrie, o ordonanta de urgenta prin care Rompetrol poate emite obligatiuni in valoare totala de 603 milioane de dolari pentru o perioada de cel mult 20 de ani, in contul datoriei istorice a societati catre bugetul de stat. Banii rezultati din subscrierea obligatiunilor se vor intoarce la buget.

    Rompetrol va decide, pana la inceputul lui decembrie, daca va emite obligatiuni care sa fie subscrise de stat. Obligatiunile vor avea o valoare nominala de 25 de euro si o dobanda anuala calculata in functie de EURIBOR (rata medie a dobanzilor interbancare pe piata europeana), la care se adauga o marja de 1,5 puncte procentuale.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 12 noiembrie 2003.

    mai mult

  • Pana la sfarsitul anului cotatiile la SIF-uri ar mai putea creste cu 10%

    Adevarul   LION  SIF2  SIF3  SIF4  SIF5

    ___
    Cu toate ca au avut o evolutie buna, titlurile SIF nu au repetat in acest an performantele din 2002. 'Este normal ca dupa o perioada de circa doi ani de cresteri substantiale sa asistam la intrarea cursurilor de tranzactionare intr-o perioada de stabilizare', ne-a declarat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.

    Dupa o scadere in februarie-martie cauzata de trecerea datei de referinta, actiunile SIF au continuat sa creasca constant pana la 30 septembrie, cu mici sincope datorate anumitor evenimente conjuncturale (perioada de concedii, executarea biletelor la ordin in cazul SIF Moldova). Pe noua luni, cea mai mare crestere a cursului a inregistrat-o SIF Transilvania, urmata de SIF Muntenia, exceptie facand SIF Moldova si SIF Oltenia care au inregistrat o scadere de 11,11 la suta, spune Marian Lupu, analist financiar la Estinvest.

    'In acest moment investitiile in SIF-uri sunt inhibate de limita de detinere individuala de 0,1%, impusa de actuala conducere a acestora si de incertitudinile legate de noua legislatie a pietei de capital', considera Adrian Manaila, administrator Eldainvest, care crede intr-o crestere cu 10 la suta a cotatiilor pana la finele anului.

    'Este probabil sa asistam la mentinerea unui trend de crestere a cursului SIF atat datorita unui istoric pozitiv privind politica de dividende, cat si datorita obtinerii unor rezultate financiare pe primele noua luni, ce permit acordarea unor dividende atractive si pentru anul curent', ne-a spus Brendea.

    Cresterea ar fi cu adevarat importanta in cazul aparitiei legii consolidate a pietei de capital, care sa cuprinda si cresterea pragului de detinere de actiuni la SIF, considera Lupu. In ceea ce priveste profitabilitatea actiunilor SIF, Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la Intercapital Invest, afirma ca, in comparatie cu castigurile medii din depozite bancare si fonduri mutuale, la SIF-uri este important momentul de cumparare a actiunilor.

    Daca s-ar fi cumparat la inceputul anului, castigul ar fi fost de circa 20 la suta pe primele noua luni, iar daca s-ar fi cumparat dupa trecerea datei de referinta - jumatatea lunii februarie - castigul ar fi fost intre 30% si 40% in septembrie.

    Sursa: Adevarul, 12 noiembrie 2003.'

    mai mult

11.11.2003

  • Concernul LukOil este interesat de privatizarea OLTCHIM Ramnicu Valcea

    Romania libera   OLT

    ___
    Concernul rus LukOil este interesat sa participe la privatizarea combinatului OLTCHIM Ramnicu Valcea, cel mai probabil prin intermediul diviziei de petrochimie. 'LukOil Downstream, care este prezenta in Romania, nu se ocupa de ramura de petrochimie, careia ii apartine OLTCHIM, dar probabil ca exista interes in privatizarea acestui combinat din partea Diviziei de petrochimie a LukOil din Federatia Rusa', ne-a declarat Ghennadi Abalov, purtatorul de cuvant al LukOil Downstream. Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a prelungit termenul-limita de depunere a ofertelor pentru privatizarea combinatului OLTCHIM Ramnicu Valcea pana la 17 noiembrie 2003. 'Unul dintre ofertantii pentru OLTCHIM a cerut prelungirea termenului pentru privatizare, conform prevederilor legale in vigoare, invocand faptul ca termenul initial, care expira la 10 noiembrie, era prea scurt pentru a putea depune documentele necesare', au declarat surse din cadrul APAPS. OLTCHIM Ramnicu Valcea a realizat pe primele opt luni din 2003 o cifra de afaceri de peste 5.198 miliarde lei, dar a inregistrat pierderi de 90 miliarde lei. Datoriile OLTCHIM, potrivit APAPS, se ridicau la sfarsitul lunii august 2003 la 4.878 miliarde lei, din care 4.356 miliarde lei aferente imprumuturilor pe termen lung pentru retehnologizare.

    Sursa: Romania Libera, 11 noiembrie 2003.'

    mai mult

10.11.2003

  • Piata de capital, o alternativa pentru privatizarea companiilor de transpor

    Prime Transaction   

    ___
    Piata de capital, o alternativa pentru privatizarea companiilor de transport

    Privatizarea societatilor din sectorul transporturilor feroviare, cel aerian, precum si din turism se va putea realiza si prin vanzarea pachetelor de actiuni utilizand metode specifice pietei de capital, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern aflat in analiza Consiliului Economic si Social. Conform Mediafax, aceasta operatiune va avea loc dupa derularea unei oferte publice (primara sau secundara, dupa caz), desfasurata in vederea transformarii societatilor inchise in societati detinute public, precizeaza proiectul de act normativ, initiat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

    O asemenea metoda de privatizare va putea fi aplicata individual sau in combinatii cu alte proceduri. Astfel, in cazul companiilor din transporturile feroviare alte metode avute in vedere sunt vanzarea actiunilor prin licitatie cu oferta in plic, atragerea de investitori romani sau straini prin aport privat la majorarea capitalului social, precum si parteneriatul public-privat. De asemenea, ca variante alternative sunt enumerate vanzarea de active si transmiterea cu titlu gratuit, sau vanzarea actiunilor prin negociere. (A.B.)

    Sursa: Ziarul Ziua, 10.11.2003

    mai mult

  • Schimbari la varf in SNP-Petrom

    Romania libera   SNP

    ___
    Ministrul Industriei si Comertului, Dan Ioan Popescu, a cerut la sfarsitul saptamanii trecute schimbarea mai multor directori din cadrul SNP-Petrom din cauza managementului defectuos. Printre cei schimbati se numara directorul Departamentului de procesare a titeiului si gazelor naturale, Dumitru Ferecus, si directorul de productie, Dumitru Ichim. In vara acestui an au avut loc mai multe schimbari la nivelul conducerii statiilor Peco, dar si la varful companiei, in luna iulie fiind demis directorul economic al companiei, Viorel Tarziu. Procesul de privatizare a companiei se afla in faza de depunere a ofertelor preliminare, iar din cele 11 companii selectate pentru aceasta faza, 10 au cumparat deja caietele de sarcini. Ministrul Industriei a recunoscut ca la Petrom sunt unele situatii dificile legate de datoriile pe care compania le are de recuperat de la alte rafinarii, cum ar fi Rafo Onesti, Darmanesti si Suplacu de Barcau, iar toate acestea vor fi cunoscute de potentialii cumparatori. Sursa: Romania Libera 10

    mai mult

  • Alte trei firme vor fi scoase la vanzar

    Curentul   

    ___
    Sucursalele regionale ale Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului au lansat la privatizare trei noi societati. Prima dintre acestea este un producator de produse software, servicii informatice si conexe din Ramnicu Valcea, SoftExpress SA. Vanzarea societatii urmeaza sa fie facuta de APAPS, prin negociere pe baza de oferte tehnice. Cumparatorii pot achizitiona 75,38% din capitalul social al SoftExpress. De asemenea, Regionala Vest a APAPS lanseaza la privatizare prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, 95,52% din capitalul social al SC Textila SA Lugoj. La negociere vor putea participa insa numai ofertantii care vor prezenta cumulativ dovada indeplinirii unor criterii de precalificare: o experienta de minimum trei ani in domeniul industriei textile si al produselor textile, productie si/sau comercializare demonstrata prin contracte finalizate si, totodata, o cifra de afaceri realizata, in ultimul an fiscal incheiat, de cel putin 50 miliarde de lei. Textila Lugoj are ca obiect principal de activitate pregatirea fibrelor si filarea in fire bumbac si tip bumbac. Ultima societate scoasa la vanzare este Scoala de Soferi Amatori SA, Ploiesti. Obiectul de activitate al societatii il reprezinta pregatirea teoretica si practica a conducatorilor auto amatori si profesionisti pentru conducerea autovehiculelor pe drumurile publice.

    Sursa: Curentul 10.11.2003

    mai mult

07.11.2003

  • Datorii contra actiuni pentru 13 societati de stat

    Ziua   

    ___
    Datoriile acumulate pana la 30 noiembrie 2002 de 13 societati aflate in portofoliul Autoritatii pentru Privatizare fata de companiile Electrica, Termoelectrica si Distrigaz vor fi transformate, total sau partial, in actiuni, iar penalitatile aferente vor fi anulate, informeaza Mediafax. Pe lista societatilor comerciale care vor beneficia de aceste facilitati, aprobate de Guvern printr-o hotarare, se afla Republica Bucuresti, Letea Bacau, Fortus Iasi, Palas Constanta, USG Govora, Industria Sarmei Campia Turzii, Nitramonia Fagaras, Chimcomplex Borzesti, Moldosin Vaslui, Corapet Corabia, IMUM Medgidia, Bicapa Tarnaveni si Baneasa Voluntari. Valoarea creantelor care vor fi convertite in actiuni va fi stabilita, pana la sfarsitul saptamanii, de o comisie formata din cate un reprezentant al institutiei publice implicata in procesul de privatizare a societatilor, al Ministerului Finantelor Publice, al Ministerului Economiei si Comertului, al autoritatii publice locale si al furnizorului de utilitati. Ordonanta de urgenta 8/2003 prevede ca acele creante ale furnizorilor de utilitati care reprezinta contravaloarea facturilor, inclusiv majorarile de tarif, datorate si neachitate pana la 30 noiembrie 2002 de catre societatile comerciale care se privatizeaza, se convertesc total sau partial in actiuni, iar majorarile si penalitatile de intarziere aferente se anuleaza. In situatia in care sumele nu se convertesc integral, diferenta se esaloneaza pe o perioada de pana la 5 ani. Actiunile rezultate in urma conversiei vor fi transferate Autoritatii pentru Privatizare, in vederea vanzarii lor intr-un pachet comun si la acelasi pret cu care au fost vandute celelalte actiuni detinute de stat la aceste societati.

    Sursa: Ziua, 7 noiembrie 2003.

    mai mult

  • Privatizarea Petrom se obisnuieste cu amanarile

    Ziua   SNP

    ___
    Termenul de prezentare a ofertelor neangajante din partea companiilor si a consortiilor interesate de privatizarea SNP Petrom, stabilit initial pentru luni, 10 noiembrie, a fost prelungit cu sase zile, iar unul dintre cei 11 ofertanti a anuntat ca se retrage din acest proces.

    Ministrul Economiei si Comertului Dan Ioan Popescu a motivat ieri, intr-o conferinta de presa, decizia de prelungire a acestui termen, prin faptul ca si data de aparitie a anuntului de privatizare a Petrom, publicat la sfarsitul lunii august, a fost amanata. De asemenea, termenul limita de anuntare a listei scurte cuprinzand societatile si consortiile precalificate pentru depunerea ofertelor neangajante, stabilita initial pentru data de 30 septembrie, a fost prelungit pana la 3 octombrie.

    Dan Ioan Popescu a declarat ca una dintre companiile incluse pe lista scurta a anuntat ca renunta la participarea la procesul de privatizare a Petrom, fara nu a nominaliza aceasta societate.

    'Marea majoritate a societatilor au platit taxele aferente si vor continua sa participe la aceasta privatizare. (...) Respectivele societati vor fi anuntate nu mai tarziu de 17 noiembrie', a spus Dan Ioan Popescu.

    Potrivit ministrului, termenul de prezentare a ofertelor finale, prevazut pentru data de 31 ianuarie 2004, nu va fi prelungit. MEC a anuntat, la inceputul lunii octombrie, ca a selectat 11 firme si consortii precalificate pentru a participa la faza urmatoare a procesului de privatizare, excluzand patru dintre scrisorile de intentie. Ofertele finale vor putea fi depuse pana la data de 31 ianuarie 2004, iar finalizarea procesului are ca termen sfarsitul lunii martie a anului viitor.

    Sursa: Ziua, 7 noiembrie 2003.'

    mai mult

  • Electroputere Craiova va fi privatizata prin divizare

    Romania libera   EPT

    ___
    Electroputere Craiova va fi privatizata prin divizare, principalele module de productie urmand sa fie vandute catre diferiti investitori. Cu toate acestea, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) nu se grabeste deloc sa finalizeze studiul de fezabilitate asupra procedurilor de divizare a societatii, care ar permite refacerea caietului de sarcini si relansarea ofertei de privatizare. Mai mult, potrivit sindicalistilor din Electroputere, administratorul special al societatii, Petrisor Peiu, n-a mai pus piciorul in fabrica de la numirea sa in aceasta calitate, daramite sa mai fie preocupat de soarta societatii, de restructurare sau de investitii. Exista mai multi investitori straini care sunt interesati sa participe la privatizarea Electroputere, printre care concernul General Motors si Mitsui Co. Ltd., una dintre cele mai mari case de comert din Japonia. 'Electroputere Craiova urmeaza sa fie relansata la privatizare pana la sfarsitul anului 2003, dupa ce Consiliul de Conducere al APAPS va aproba noua varianta de vanzare', ne-au declarat surse din cadrul APAPS. Interesant este in ce baza va fi luata decizia de catre APAPS daca administratorul special habar n-are de soarta societatii. Electroputere Craiova a reusit sa realizeze o cifra de afaceri de 1.500 miliarde lei pe primele zece luni din 2003, comparativ cu doar 900 miliarde lei in aceeasi perioada din 2003. Aproape 50% din productia Electroputere merge la export, in principal in SUA, Germania, Suedia, Grecia, Franta si Italia.

    Sursa: Romania Libera, 7 noiembrie 2003.'

    mai mult

  • Armata Romana se gandeste sa cumpere elicoptere

    Adevarul   IARV

    ___
    Cele doua fregate 'Tip 22' pe care Armata Romana le cumpara din Marea Britanie costa, intr-o prima etapa, 185 de milioane de dolari, dar valoarea contractului poate urca pana la 600 de milioane de dolari. Dupa cum am mai relatat in paginile ziarului Adevarul, diferenta de pret e reprezentata de modernizarile si de noile dotari pe care Romania le va instala pe cele doua nave. Printre acestea se afla si doua elicoptere - cate unul pe fiecare fregata.

    Seful Statului Major General, gen. Mihail Popescu, declara zilele trecute ca achizitia celor doua elicoptere este certa. Potrivit sefului SMG, Armata ar dori sa incredinteze comanda singurei firme romanesti producatoare de elicoptere, IAR Brasov. Dar daca IAR nu va putea sa ofere elicoptere ambarcate (special destinate aterizarii si decolarii de la bordul navelor), se va apela, totusi, la firme straine. Loctiitorul secretarului de stat pentru Armamente, gen. Ion Eftimie Sandu, ne-a precizat, ieri, ca achizitia de elicoptere figureaza, intr-adevar, in programul de modernizare a celor doua fregate, si are ca termen de realizare etapa a doua a programului - dupa anul 2006.

    Tot ieri insa, specialistii britanici veniti la Bucuresti cu prilejul expozitiei internationale de tehnica militara EXPOMIL 2003 ne-au oferit un punct de vedere pe cat de competent, pe atat de socant: achizitia de elicoptere pentru cele doua fregate este inutila. Sub protectia anonimatului, specialistii britanici ne-au declarat ca, pentru orice armata din lume, este absolut neeconomic sa cumpere doar doua elicoptere de un anume tip, pentru ca in acest caz cheltuielile de intretinere si reparatii a celor doua aeronave vor fi extrem de mari.

    Nici din punctul de vedere al utilitatii achizitia de elicoptere pentru fregatele Marinei Romane nu se justifica, intrucat fregatele vor participa la misiuni impreuna cu fortele NATO - 'dar si Marea Britanie, si Statele Unite, si Franta, si Italia au elicoptere care pot ateriza pe orice tip de nava'. 'Desigur, este o chestiune de mandrie pentru Romania sa isi aiba pe fregate propriile elicoptere', recunosc specialistii britanici.

    Sursa: Adevarul, 7 noiembrie 2003.'

    mai mult

Pagina

inchide